Magja gazdag omega-3 zsírsavakban, vasban és cinkben, valamint káliumban és magnéziumban, illetve jelentõs E-, B1- és B2-vitamin-tartalma. A tökmag kedvezõ ásványianyag-összetétele megfelelõ a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelõzéséhez.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Nyers húsa frissen kipréselve ivólevek értékes alkotó eleme, illetve gyufaszálnyi darabokra metélve késõ õszi, friss saláták alapja. Nagyon finom például csíkokra vágott parajjal vagy kínai kellel, vékonyra szeletelt lilahagymával, zöldpetrezselyemmel fûszerezve, tökmaggal vagy dióval megszórva. Megsütve önmagában is finom csemege. Feldobhatjuk csipkebogyólekvárral, mézes dióval, ekkor desszertként ehetjük. Fûszeres juhtúróval vagy reszelt parmezánnal együtt sütve ismét másik arcát mutatja. Ha pedig burgonyát, lilahagymát és sütõtököt nagyobb kockákra darabolunk, tetszés szerinti fûszerolajban megforgatunk, és tepsibe téve sütõben megsütünk, zöldsalátával körítve nagyszerû õszi vacsorát adhatunk az asztalra.
A sütõtök édes ízvilága lehetõvé teszi, hogy egzotikus és pikáns ételek készüljenek belõle. A sült tökbõl varázsolhatunk leveseket, vagy almához hasonlóan pitét tölthetünk meg vele, de sütemény tésztájába is nagyszerûen illik.
A tökmag szintén értékes táplálék. Jó tudni, hogy a többi olajos maghoz hasonlóan a szervezet jobban hasznosítja, ha fogyasztás elõtt beáztatjuk. Ebben az esetben már ne süssük vagy fõzzük, inkább keverjük salátába, vagy készítsünk belõle tökmagpesztót, azaz csokornyi zöldpetrezselyemet citromlével, fokhagymával, tökmagolajjal és egy kevés sóval összeturmixolunk. Salátaöntetnek, húsok mellé vagy fõtt tésztához kínálhatjuk. Ráadásul a megõrölt tökmag mézzel összegyúrva igazi ínyencfalat.