2024.04.20. - Tivadar

Vitamindús õszi táplálék: a sütõtök

Vitamindús õszi táplálék: a sütõtök
Élénk narancssárga színe mutatja, hogy rendkívül gazdag karotinban, ami az A-vitamin elõanyaga. Ezen kívül C- és B-vitaminokat is tartalmaz, melyek csökkentik az érelmeszesedés és a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.

Magja gazdag omega-3 zsírsavakban, vasban és cinkben, valamint káliumban és magnéziumban, illetve jelentõs E-, B1- és B2-vitamin-tartalma. A tökmag kedvezõ ásványianyag-összetétele megfelelõ a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelõzéséhez.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Élvezeti értéke a termés cukortartalmától függ. A kanadai- vagy sonkatök magasabb cukortartalmánál fogva ízletesebb, mint az úritök. Ha viszont ez utóbbit szabadban hagyjuk fagyos õszi éjszakákon, hogy megcsípje a dér, a benne lévõ keményítõ egy része egyszerû cukrokra esik szét, így válik igazán édessé.

Nyers húsa frissen kipréselve ivólevek értékes alkotó eleme, illetve gyufaszálnyi darabokra metélve késõ õszi, friss saláták alapja. Nagyon finom például csíkokra vágott parajjal vagy kínai kellel, vékonyra szeletelt lilahagymával, zöldpetrezselyemmel fûszerezve, tökmaggal vagy dióval megszórva. Megsütve önmagában is finom csemege. Feldobhatjuk csipkebogyólekvárral, mézes dióval, ekkor desszertként ehetjük. Fûszeres juhtúróval vagy reszelt parmezánnal együtt sütve ismét másik arcát mutatja. Ha pedig burgonyát, lilahagymát és sütõtököt nagyobb kockákra darabolunk, tetszés szerinti fûszerolajban megforgatunk, és tepsibe téve sütõben megsütünk, zöldsalátával körítve nagyszerû õszi vacsorát adhatunk az asztalra.

A sütõtök édes ízvilága lehetõvé teszi, hogy egzotikus és pikáns ételek készüljenek belõle. A sült tökbõl varázsolhatunk leveseket, vagy almához hasonlóan pitét tölthetünk meg vele, de sütemény tésztájába is nagyszerûen illik.

A tökmag szintén értékes táplálék. Jó tudni, hogy a többi olajos maghoz hasonlóan a szervezet jobban hasznosítja, ha fogyasztás elõtt beáztatjuk. Ebben az esetben már ne süssük vagy fõzzük, inkább keverjük salátába, vagy készítsünk belõle tökmagpesztót, azaz csokornyi zöldpetrezselyemet citromlével, fokhagymával, tökmagolajjal és egy kevés sóval összeturmixolunk. Salátaöntetnek, húsok mellé vagy fõtt tésztához kínálhatjuk. Ráadásul a megõrölt tökmag mézzel összegyúrva igazi ínyencfalat.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!