2024.03.29. - Auguszta

A paradicsom sokszínû felhasználása

A paradicsom sokszínû felhasználása
A burgonyafélék családjába tartozó kultúrnövényt elõször a Dél-Amerikai indiánok termesztették. Európába való bekerülésekor, érett piros színe miatt azt gondolták, hogy mérgezõ. A paradicsom Magyarország egyetlen veteményes kertjébõl sem hiányozhat. Hõ- fény- és vízigényes, ültetése és gondozása idõigényes folyamat. A termés mérgezõ glükoalkaloidokat tartalmaz, de ezek érés közben lebomlanak, így a pirosan ragyogó gyümölcs már fogyasztásra alkalmas. Több mint 1000 különbözõ fitokemikáliát tartalmaz, mint például C-, A- vitamin, likopin, nyomelemek, ásványi sók, flavonoidok, cukor.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Felhasználható nyersen, savanyúságnak, levesnek, mártásnak, passzírozva üdítõitalnak. Fõzés során a vitaminok nagy része lebomlik, miközben egyes hatóanyagai, mint például a likopin, zsiradékkal együtt elkészítve jobban hasznosul a szervezetben.

A paradicsomlé a terméshez hasonlóan piros színû, savanykásan édes ízû lé. Napi 3-4 dl a fogyó- és salaktalanító kúrák könnyen elkészíthetõ itala. Kitûnõ üdítõ és tápláló folyadék minden korosztály számára.

A nyers, érett gyümölcs és a gyümölcslé vér- és vesetisztító, gyulladáscsökkentõ, keringést serkentõ, érelmeszesedést gátló, koleszterin csökkentõ. Gátolja a daganatos sejtek képzõdését, növekedését. Megelõzi a májbetegséget, valamint kezdõdõ májproblémáknál megszünteti a fájdalmakat. Nõknek változókor idején különösen ajánlott, mert csökkenti a hormonális változásokkal járó panaszokat.

Ha nem a tányérunkra karikázzuk, akkor testünkön pakolásként is használhatjuk. Gennyes pattanásokat, keléseket borogathatunk vele. Gyorsan csillapítja a gyulladást, fertõtleníti a beteg területet.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!