2024.04.19. - Emma

Zöldség és gyümölcsfogyasztás: mikor és mennyit fogyasszunk

Zöldség és gyümölcsfogyasztás: mikor és mennyit fogyasszunk
Terítéken a zöldség- és gyümölcsfogyasztás! Az egészséges étrend nélkülözhetetlen hozzávalói, nem mindegy azonban, hogy mikor, mennyit és hogyan fogyasztunk. Gyümölcs reggelire, vagy inkább este, zöldség párolva, vagy nyersen?

A táplálkozástudomány ajánlása alapján napi több alkalommal, kisebb mennyiségeket célszerû étkeznünk. Ezzel nemcsak a gyomor túlterhelését elõzhetjük meg, de így az egész nap folyamán egyenletes vércukorszintet biztosíthatunk szervezetünk számára.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Reggelire gyümölcs?

Hozzá kell tennünk, hogy a régi mondás ma is aktuális, vagyis: reggelizz, mint egy király, ebédelj, mint egy polgár, vacsorázz, mint egy koldus. Kizárólag gyümölcs fogyasztás tehát reggelire nem javasolt. Azonban egy pohár narancslé, kiegészítve valamilyen alacsony glikémiás indexû szénhidrát-tartalmú étel fogyasztásával, megfelelõ választás lehet. Vitamin pótlás céljából a narancslevet helyettesíthetjük valamilyen zöldségfélével is: például paprika, paradicsom, uborka, vagy retek.

Mibõl, mennyit?

Még tart a friss gyümölcsök szezonja, a hónap slágerei kétség kívül a szõlõ, a körte és szilva. Idénygyümölcsökbõl érdemes naponta több alkalommal is fogyasztani, mivel a hazai áruk vitamin tartalma igen magas. A gyümölcsök is tartalmaznak azonban szénhidrátot, ezért túlzásba esnünk itt sem szabad. Fontos, hogy a gyümölcsöket mindig két étkezés között, vagy étkezés elõtt fogyasszuk, ellenkezõ esetben nem hasznosulnak kellõképpen a szervezetben és kellemetlen erjedéses folyamatokat indíthatnak el.


Könnyû vacsora

Az alvás is nyugodtabb lehet és az ideális testsúly is könnyebben megõrizhetõ, ha az esti étkezések során könnyebb ételeket választunk. Vacsorára ezért ideális ha önmagában, vagy köretként zöldségeket fogyasztunk. Készíthetünk nyers zöldségekbõl salátát, fõzhetünk fõzeléket, de grillezhetünk, párolhatunk is. A párolás során vitamin tartalmuk ugyan némileg csökken, de annak, akinek panaszai vannak az emésztésével, puffadásra hajlamos, mégis ez az elkészítési mód javasolható.

Kellemetlen mellékhatás

Gyomorégést a túl zsíros, fûszeres ételek fogyasztása mellett valóban gyakran okoznak gyümölcsök is, különösen a savas kategóriába tartozókat érdemes kerülni: a meggy, a narancs, a savanyúbb almafajták. Amennyiben nem szeretne lemondani az említett gyümölcsök fogyasztásáról, patikában vásárolható olyan, kismamák által is biztonsággal használható zselésedõ anyag, mely étkezés után bevéve a reflux tüneteinek fellépését megakadályozza.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!