2024.04.25. - Márk

Rákölõ hatású élelmiszerek a mindennapokban

Rákölõ hatású élelmiszerek a mindennapokban
Egyes kutatók szerint a rák egy ember élete során legalább néhány alkalommal felbukkan a szervezetben. Az ember soha nem gondolná, hogy a szervezetben mennyi rákos sejtmutáció történik, mert az immunrendszer hamar azonosítja a rosszindulatú daganatsejteket és elpusztítja azokat. Miért hal meg akkor sok ember rákban, míg mások 100 évig is elélnek ilyen probléma nélkül? Miért nem vet soha gyökeret ez a halálos betegség az õ szervezetükben? Természetesen, a genetika jelentõs szerepet játszik. A környezeti hatások, a stressz és a táplálkozás szintén tényezõk.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Bizonyos élelmiszerek és adalékanyagok növelhetik a rák kialakulásának valószínûségét, míg más élelmiszerek erõs rákölõ hatással bírnak.

Erõs paprika

A keleti misztikusok sok évszázadon át javasolták az erõs paprika fogyasztását. Azt állitották, hogy az különösen hatékony bármilyen sorvadásos betegség leküzdésére. A mai modern orvostudomány a sorvadásos betegségeket “ráknak” nevezi.

Dan Dou élelmiszer táplálkozási kutató tíz hasonló típusú paprika vizsgálatát végezte el tumor angiogenezisre és apoptózisra (programozott sejthalál) való tekintettel. Meglepetésére, Dou megállapította, hogy “mind a friss és szárított paprika kivonatok rendkívül hatékonyak a rákos sejtek elpusztításában és szaporodásában …”

A kulcs a kapszaicin mennyisége a paprikában (az a vegyület, ami a paprikát csipõssé teszi).

Fokhagyma

Számos vizsgálat bizonyította, hogy az õsi ázsiai gyógyítóknak igaza volt amikor a fokhagymának mágikus gyógyerõt tulajdonitottak. A fokhagyma egy természetes antibiotikum, és erõs rákellenes élelmiszer is egyben.

A fokhagyma kezelése azonban kritikus abban, hogy a rákellenes vegyületek megmaradnak- e a szervezetben. A fokhagyma mikrohullámú vagy hagyományos sütõben való piritása, illetve annak fõzése megsemmisíti rákellenes tulajdonságait.

A Penn State kutatói irták le nemrégiben, hogy hogyan ajánlott a fokhagymát fogyasztani ahhoz, hogy a legnagyobb hasznot hajtsa szervezetünk számára. A Sciencedaily.com beszámol kutatási eredményeikrõl, amit egy Newport Beach-en, Kaliforniában tartott konferencián elõ is terjesztettek.

A legnagyobb tudományos vizsgálat már csaknem egy évtizede történt, amely elõször mutatta ki a hõ káros hatását a fokhagyma rákellenes tulajdonságaira.

Brokkoli

Rákölõ képességét elsõsorban a sulforaphane nevû vegyületnek köszönheti.

A University of Michigan rákkutató csoportja azt találta, hogy a sulphoraphane megtámadta a rákos õssejteket.

A figyelemre méltó eredményeket, Duxin Sun, a UM College of Pharmacy gyógyszerészeti tudományok docense igy kommentálja: “a sulforaphane rákellenes hatásait vizsgálták már korábban, de ez a tanulmány egyértelmûen kimutatja, hogy a sulforaphane gátolja a mellrák õssejtjeinek funkcióit.” Ez a felfedezés reményt ad arra, hogy a sulforaphane, vagy brokkoli kivonat rosszindulatú daganatok esetén megcélozva a kritikus rákos õssejteket, hatékony megoldás legyen a rák elleni harcban. “

Más tanulmányok is alátámasztják a fenti eredményeket. Egy tanulmány még ennél is tovább ment, megállapítva, hogy a brokkoli mustárral, japán wasabi-val (hasonló a tormához), vagy csak egyszerûen retekkel való fogyasztása, jelentõsen növeli annak rákölõ hatását.

Elizabeth H. Jeffery, a University of Illinois táplálkozástani professzora a felfedezésrõl igy nyilatkozott: “a brokkoli, ha helyesen készitjük el, rendkívül hatásos rákellenes szer lehet.” Három-öt adag egy héten elég a hatás eléréséhez. “

A sulforaphane, myrosináz emzimmel együtt fogyasztva növeli a zöldség rákölõ képességét. Minél több myrosináz enzimmel fogyasztjuk, annál nagyobb a zöldség betegség-megelõzõ ereje.

Míg a fiatal brokkoli csíra nagy mennyiségben tartalmazza ezt az enzimet, a növény mustárral vagy retekkel fogyasztva teljesen felturbózza a sulforaphane hatását.

A brokkoli erõteljes anti-oxidáns és gyulladásgátló vegyületeivel sok különbözõ tipusú rák ellen véd, beleértve a prosztatarákot, bõrrákot, vastagbél és mellrákot.

Gránát alma

A gránátalmát már régóta tartják számon, mint különleges egészségügyi hatásokkal rendelkezõ gyümölcsöt, amely növeli az ember szexuális vágyát, libidóját.

Nemrég, kutatók egy kaliforniai egyetemen felfedezték egy másik lenyûgözõ elõnyét is az áfonya színû gyümölcsnek: leve olyan kémiai összetevõket tartalmaz, amelyek megbénítják a rákos sejtek kifejlõdését és csökkentik a sejtek terjedését. A kutatásból kiderült, hogy a lé különösen hatásos a prosztatarák eliminálásában.

Zöld tea

A zöld tea figyelemre méltó elõnyeit a kínai gyógyitók fedezték fel mintegy 5000 évvel ezelõtt.

Az õsi kínai orvosokat igazolva, a New Castle Egyetemen végzett kutatás bebizonyitotta a zöld tea számos jótékony hatását krónikus betegségek,súlyos demencia és sok fajta rák esetén.

Ahogy Dr. Ed Okello, vezetõ kutató elmondta, “Igazán izgalmas volt az a felfedezésünk amikor kiderült, hogy a zöld teát megemésztve a kapott vegyi anyag hatékony az Alzheimer-kór ellen, a megemésztett vegyületek pedig rákellenes tulajdonságokkal is rendeleznek, jelentõsen lelassítva a tumorsejtek növekedését. “

Okello úgy gondolja, hogy mindenkinek minden nap zöld teát kellene fogyasztania. “A zöld teát a hagyományos kínai orvoslás évszázadok óta használja, és mi itt csak tudományos bizonyítékokat szolgáltattuk arra, hogy miért lehet hatásos a zöld tea egyes kulcsfontosságú betegségek ellen. Nyilvánvalóan számos más tényezõ együttesen befolyásolja a betegségek kialakulását, de a vegyes étrend, sok mozgás és egészséges életmód fontosságától nem lehet eltekinteni.”

Azt hiszem, elmondhatjuk, hogy naponta egy csésze zöld tea az orvost távol tartja.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!