A tartósítószert nem tartalmazó, nem konzervált és nem kompót, ámde mosott gyümölcs rendszeres fogyasztásával hozzájárulhatsz a rák megelõzéséhez.
Leghasznosabb a görögdinnye, sárgadinnye, kék szõlõ, fekete szeder, kajszibarack, füge, szilva és az alma.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A görögdinnye egyrészt likopintartalma miatt hatékony rákmegelõzõ, de magas vitamin- és ásványianyag-tartalma is hozzájárul immunrendszered megerõsítéséhez.
Különösen sok rost, ásványi anyag és szabadgyököket semlegesítõ polifenol van a fügében. Nem oldható rosttartalmának köszönhetõen segíti az anyagcserét, megszünteti a székrekedést.
A kajszibarack sárgás színét a benne lévõ karotinoidok adják. Béta-karotin-tartalma miatt nem csupán az immunrendszeredet erõsíti, de semlegesíti a szabadgyököket is, gátolva a rákos megbetegedések kialakulását.
A kékes héjú szilvafélék sok antocianint tartalmaznak, aminek köszönhetõen fogyasztásuk bizonyos fokú védelmet nyújt a káros szabadgyökökkel szemben. Emellett antioxidáns hatású klorogénsavban is gazdag a szilva.
A sárgadinnye kiváló C-vitamin-forrás - ami immunerõsítõként, valamint antioxidánsként mûködik. Mivel a gyümölcs zsírban és vízben oldódó vitaminokat egyaránt tartalmaz, fogyasztása elõnyös a szabadgyökök sejtkárosító hatása ellen.
Már augusztusban is érik a kékszõlõ, mely fitovegyületeinek köszönhetõen erõs daganatellenes hatással bír. A belõle készülõ vörösbor ugyancsak kiváló antioxidáns.
A nyári almában - csakúgy, mint õsszel érõ társaiban - kávé-, klorogén-, ellág- és ferulasav található, valamint más fenolok, melyek védik a szervezetet a rákos megbetegedésekkel szemben.