2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Nélkülözhetetlen gyümölcsök a nyári forróságban

Nélkülözhetetlen gyümölcsök a nyári forróságban
Az élelmiszerekkel kapcsolatos kutatások eredményei alapján napjainkban szinte már mindenki számára ismert, hogy a gyümölcsök táplálkozás-élettani tulajdonságai rendkívül elõnyös szerepet játszanak a szervezet mûködésében, az egészség megtartásában és bizonyos betegségek kezelésében is. A melegebb hónapokban nagyon sokféle, hazánkban is termõ gyümölcs közül választhatunk, amelyek nélkülözhetetlen tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat, élelmi rostokat és egyéb, a különféle betegségek hatékony megelõzésében komoly szerepet játszó vegyületet tartalmaznak.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Cseresznye

Igazi kísértés és épp annyira finom, mint amennyire egészséges. Nemcsak méregtelenítõ és gyulladásccsökkentõ, hanem vízhajtó és hashajtó hatása is említést érdemel. Napi 15-25 szem cseresznye elfogyasztásával bizonyítottan csökkenthetõ a húgysavszint, amelynek leginkább a köszvény gyógyításában van szerepe. A- és C-vitaminban gazdag és csak 58 kalóriát tartalmaz.


Málna

Ez a ízletes-bársonyos bogyósgyümölcs különösen a nyári hónapokban zamatos és ízletes, amikor érik. Flavoidokban C-, E és B2-vitaminban gazdag, de mindemellett nagy mértékben tartalmaz káliumot, kálciumot, vasat és magnéziumot. Ezen kívül víz- és hashajtó hatásáról érdemes említést tennünk, sõt, jótékony hatással van a reumára.


Ribizli

Jobbára Észak-Euróbában elterjedt bogyós gyümölcs. Nagyon egészséges, mivel rendkívül gazdag C-vitaminban (200 mg-ot tartalmaz 100 grammonként) és flavonoidokban. A magja ehetõ, gamma-linolénsavtartalma miatt hatékonynak bizonyul ízületi gyulladás és bizonyos bõrproblémák esetében. Ami a színét és az ízét, három különbözõ fajtája ismeretes, bár mindhárom változata savanykás.


Csöves kukorica

A nyári hónapokban mindenképp együnk fõtt kukoricát. S miért édes a nyári kukorica? Az idõ múlásávál a kukoricában található cukor keményítõvé alakul és a szemek kiszáradnak. A kukorica a zsiradékban leggazdagabb gabonaféle és az egyetlen, amely A-provitamint tartalmaz.


Uborka

Az uborka egyike a természet nagy ajándékainak a nyári hónapokban. A sütõtök és a dinnye rokona, rendkívül magas víztartalma van (95%), csupán 13 kalóriát és káliumot (141 mg) tartalmaz. Hogy megõrizze tápanyagtartalmát és elvegyük enyhén kesernyés ízét, be kell sózni, ezáltal elveszíti nedvességtartalmának nagy részét. Hámozzuk meg, vágjuk papírvékony karikákra és sózzuk meg. Fél óra alatt a só megteszi hatását. Vásárláskor ügyeljünk arra, hogy olyat válasszunk, ami kemény és intenzív zöld színû.


Görögdinnye

Az elsõ dolog, ami a dinnyével kapcsolatban eszünkbe jut, a frissesség és a magas víztartalom, ezért fõleg azokban a meleg éghajlatú országokban közkedvelt, ahol az ivóvíz nem érhetõ el könnyen. Akkor igazán érett, ha megkopogtatva kongó hangot ad. Esetleg bevághatjuk a héját, például ha könnyen bele tudjuk nyomni a körmünket a zöld héjába, és ezáltal elõtûnik a világos réteg, a dinnye érett.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!