2024.03.29. - Auguszta

Gyorsan romló alapanyagok, amikre oda kell figyelni

Gyorsan romló alapanyagok, amikre oda kell figyelni
Az élelmiszerek szavatossági idejét nem véletlenül találták ki. Azt az intervallumot jelöli, amíg az élelmiszer minõsége kifogástalan és garantált marad. Persze, még utána is fogyaszthatjuk pár napig, de nem mindegyiket.

A hal, a tojás és a gomba a legkényesebb alapanyagok közé tartozik a konyhában.

Könnyen megromlanak, akár még ételmérgezést is okozhatnak, és komolyabb fertõzések, betegségek is kialakulhatnak, ha nem bánunk elég körültekintõen velük.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Halak

A halak is igen könnyen romlanak, általában 1-2 napot bírnak ki a hûtõben. Ha frissen vásároljuk, és belátható idõn belül nem fogjuk felhasználni, inkább fagyasszuk le. Így biztosan sokáig megõrzik minõségüket. Akár a hûtõben, akár a fagyasztóban tároljuk, erõs illata miatt különítsük el jól a többi élelmiszertõl, és szabadítsuk meg a mûanyag zacskótól, fóliától, mert hamar belebüdösödik.

Halat füstölve is vásárolhatunk. A füstölt halak többnyire vákuumcsomagolásban kaphatóak. Fogyasztásuk kifejezetten a csomagoláson szereplõ idõpontig javasolt, ha a hal természetes szagától eltérõ, jellegzetes, kellemetlen illata lenne és nyálkás felülete, akkor semmiképpen se használjuk már fel. A készen kapható halsalátákból is mindig csak a frissen készített változatokat vegyük meg.

Gombák

A gombák is a könnyen romló alapanyagok közé tartoznak, ráadásul, ha valakinek volt már gyomorrontása vagy ételmérgezése gombától, az tudja, hogy az egyik legrosszabbak közé tartozik. Bár ma már a legtöbb áruházlánc kínálatában megtalálhatók a termesztett és elõrecsomagolt gombák, szavatossági idejüket csakis akkor õrzik meg a jelzett idõpontig, ha a megfelelõ körülmények között és hõmérsékleten tároljuk.

A mûanyag csomagolásoktól érdemes megszabadítani, és papírtörlõn a hûtõben tartani, ami felszívja a nedvességét. Ha frissen vásároljuk, szellõs, hûvös helyen tartsuk felhasználásig. Ha nyálkás vagy fonnyadt lesz a külseje, már ne használjuk fel. Ha tehetjük, fõzzük meg rögtön, mert a hûtõben csak pár napig tárolhatjuk. A már fõtt gombát és a gombás ételeket is másnap igyekezzük elfogyasztani.

Tojás

A tojás által könnyen szalmonella fertõzést kaphatunk, ha nem megfelelõen tároljuk és dolgozzuk fel. A szalmonellabaktériumok a tojás héjáról kerülnek a tojásba, ezért fontos, hogy használat elõtt alaposan megmossuk. Nem feltétlenül érdemes a hûtõben is megmosva tárolni, ugyanis ekkor lemoshatjuk róla azt a védõréteget, aminek következtében hetekig gondtalanul eláll.

A fertõzés elkerülése érdekében a tojást hõkezelt állapotban használjuk fel, és ne nyersen. A nyers tojás nyáron a nagy meleg miatt amúgy is veszélyes, ilyenkor kerüljük az olyan ételeket, amelyekbe nyersen kell beletenni.

További alapanyagok

A fenti élelmiszereken túl figyeljünk a többi élelmiszerre is a hûtõben. A penészes ételeket semmiképpen ne fogyasszuk már el, és a fonnyadt zöldségeket sem. Víz- és vitamintartalmuk is nagyban lecsökken már ilyenkor. Inkább vásároljunk tudatosan, és egyszerre mindig csak annyit tegyünk kosarunkba, amennyire éppen szükségünk van. Így változatos és tápanyagban gazdag, ételmérgektõl mentes, friss ételek kerülnek mindig az asztalra.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!