2024.04.25. - Márk

Fánk - nem csak farsangi

Fánk - nem csak farsangi
"Az eset úgy kezdõdött, hogy egy bizonyos Krapfen nevû pék elhalálozván, mûhelyét özvegye vezette tovább. Nem volt könnyû az élete özvegy Krapfenénak, mindazonáltal továbbra is az õ pékségébõl került ki a legfehérebb, legfinomabb kenyér, a város legtávolabbi részébõl is elzarándokoltak érte az emberek. Ám egy napon valami okból a kenyér nem készült el idejében. A vásárlók közül ki üres kézzel, bosszúsan ment el, ki türelmetlenül várt, s cifrákat mondott....., mígnem a pékné végképp kijött a sodrából, és egy darab kenyértésztát, amit éppen a kezében tartott, valakinek a fejéhez akarta vágni.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Szerencsére rosszul célzott és a tészta nem az illetõ képén csattant, hanem a kályhán lévõ lábasba pottyant, amelyben zsír forrdogált. A váratlan következmény az lett, hogy a célját tévesztett tészta néhány perc alatt szép aranysárgára sült, s a véletlen jóvoltából megszületett az elsõ fánk, amit a bécsiek azóta is Krapfennak neveznek."

(Részlet Halász Zoltán Mesélõ szakácskönyvébõl)

Hozzávalók kb. 20-30 darab fánkhoz:

A fánkhoz:
500 g búzaliszt (BL55)
200 ml tej (2,8%-os)
40 g friss élesztõ
50 g porcukor
60 g olvasztott vaj
5 db tojássárgája

A sütéshez:
olaj

A díszítéshez:
baracklekvár
porcukor





Elkészítés:
1. Elõkészítünk egy szalvétákkal fedett tálcát, valamint egy serpenyõben olajat a tûzhelyre.

2. A lisztet egy edénybe tesszük. A langyos tejet, a porcukrot, az élesztõt pedig egy másik edénybe kimérjük, és hagyjuk 15 percig pihenni, hogy felfusson.

3. A lisztre öntsük rá az élesztõs tejet, az olvasztott vajat, és a tojások sárgáját. Egy fakanállal keverjük össze a tésztát, majd az asztalra kivéve addig gyúrjuk, míg teljesen sima nem lesz.

4. Az így kapott tésztát tegyük vissza a tálba, takarjuk le, és meleg helyre téve kelesszük duplájára. Ez minimum 30 perc.

5. Ha a tészta megkelt, vékony liszten nyújtsuk ujjnyi vastagságúra, és egy 6 cm átmérõjû kiszúróval szaggassuk ki a fánkokat. A maradék tésztát összegyúrjuk, újra kinyújtjuk, és kiszaggatjuk. A fánkokat 10-20 percig kelesszük!

6. Most a fánkok közepét ujjunkkal elvékonyítjuk.

7. Kis adagokban kisütjük õket a forró olajban. Az elsõ oldalukat 2-3 percig sütjük - itt az idõ persze nem mérvadó, ha gyorsabban pirul, lehet kevesebb idõ is elég -, majd megfordítjuk õket, és további 1-2 percig sütjük. És ami nagyon lényeges. A sütést úgy kezdjük, hogy a fánknak az az oldala legyen alul, amelyiken a lyuk van, a második lényeges dolog, hogy ezt a lyukas felét, fedõvel lefedve süssük, ettõl lesz szép szalagos a fánk. Mikor megfordítjuk õket a másik oldalukra, akkor már fedõ nélkül süssük készre a fánkokat.

Figyelem! Ügyeljünk, hogy az olaj ne legyen túl forró, mert sötét lesz a fánk! Mindig annyi olajban süssük, hogy a fánk lebegjen, ne érjen a serpenyõ aljára, mert akkor is könnyen megég. Sütés közben folyamatosan nézzük a fánkokat, hogy szép világosak maradjanak.

8. A kész fánkokat a szalvétával fedett tálcáta szedjük, majd porcukorral leszórjuk, és baracklekvárral töltve tálaljuk.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!