Ezt az amerikai kontinensrõl származó takarmánynövényt õsszel szokták betakarítani, de gyakorlatilag egész évben fogyasztható. Sok értékes tápanyagot tartalmaz, könnyen emészthetõ, ráadásul rosttartalma többszöröse a burgonyáénak, így kiválóan alkalmazható számos diétában ill. fogyókúra esetén is. Alacsony glikémiás indexének köszönhetõen cukorbetegeknél kivédi a vércukor ingadozást, valamint hosszabb ideig biztosít jóllakottság érzetet.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Fekete retek
A fekete retket már az ókori egyiptomiak is nagy becsben tartották. Egyes források szerint a piramist építõ rabszolgákat retekkel etették, hogy bírják az erõs fizikai munkát.
Alacsony energiatartalmához jelentõs B- és C-vitamin tartalom párosul. Ásványi anyag összetétele rendkívül elõnyös a szervezet számára, mivel káliumban gazdag és nátriumban szegény. Bátran alkalmazható keringési betegségben szenvedõk étrendjében, mivel a magas vérnyomás egyik oka e két ásványi anyag arányának megváltozása (a káliumé csökken, a nátriumé megnõ). Antioxidáns hatású vegyületeket is tartalmaz.
A fekete retek csípõs ízét a benne található mustárolaj és egyéb illóolajok adják, melyek antibakteriális hatásuk miatt kiválóan alkalmasak a hurutos betegségek megelõzésére. A hagyományos népi gyógyászat a fekete retket jó köhögéscsillapítóként, légúti megbetegedések gyógyítójaként tartja számon. A friss retek elõsegíti az epe és a gyomornedvek elválasztását, valamint serkenti a májmûködést. Gyomorfekély esetén óvatosan fogyasszuk!