2024.03.29. - Auguszta

Hideg napokon együnk csicsókát és fekete retket

Hideg napokon együnk csicsókát és fekete retket
Csicsóka: a szegények krumplija

Ezt az amerikai kontinensrõl származó takarmánynövényt õsszel szokták betakarítani, de gyakorlatilag egész évben fogyasztható. Sok értékes tápanyagot tartalmaz, könnyen emészthetõ, ráadásul rosttartalma többszöröse a burgonyáénak, így kiválóan alkalmazható számos diétában ill. fogyókúra esetén is. Alacsony glikémiás indexének köszönhetõen cukorbetegeknél kivédi a vércukor ingadozást, valamint hosszabb ideig biztosít jóllakottság érzetet.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A csicsóka gumójában található értékes anyag az inulin. Az inulin egy olyan szénhidrát, melyet a szervezet nem tud bontani, így emésztetlenül halad át a bélrendszeren, amíg végül a vastagbél baktériumai kezdik lebontani. Azonban ennek köszönhetõen azok, akik nagyobb mennyiségben fogyasztják, jelentõs mértékû puffadásra számíthatnak.

Fekete retek

A fekete retket már az ókori egyiptomiak is nagy becsben tartották. Egyes források szerint a piramist építõ rabszolgákat retekkel etették, hogy bírják az erõs fizikai munkát.

Alacsony energiatartalmához jelentõs B- és C-vitamin tartalom párosul. Ásványi anyag összetétele rendkívül elõnyös a szervezet számára, mivel káliumban gazdag és nátriumban szegény. Bátran alkalmazható keringési betegségben szenvedõk étrendjében, mivel a magas vérnyomás egyik oka e két ásványi anyag arányának megváltozása (a káliumé csökken, a nátriumé megnõ). Antioxidáns hatású vegyületeket is tartalmaz.

A fekete retek csípõs ízét a benne található mustárolaj és egyéb illóolajok adják, melyek antibakteriális hatásuk miatt kiválóan alkalmasak a hurutos betegségek megelõzésére. A hagyományos népi gyógyászat a fekete retket jó köhögéscsillapítóként, légúti megbetegedések gyógyítójaként tartja számon. A friss retek elõsegíti az epe és a gyomornedvek elválasztását, valamint serkenti a májmûködést. Gyomorfekély esetén óvatosan fogyasszuk!


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!