2024.04.25. - Márk

Téi depresszió ellen egyen megfelelõ ételeket

Téi depresszió ellen egyen megfelelõ ételeket
A magnézium nyugtatóan hat az idegekre, izmokra, hatására javul a memória és a tanulási képesség.

Hiányában idegesség, álmatlanság, fáradtság jelentkezhet, és nõ a szívbetegségek és a diabétesz kockázata. Pótlásáról a zöld levelû zöldségek, napraforgómag, sütõtök és teljes kiõrlésû gabonák fogyasztásával gondoskodhatunk. A pajzsmirigy alulmûködés tartós fáradtságot, lelassultságot okozhatnak. Kezelõorvossal egyeztetve, a jód pótlásával a tünetek enyhíthetõk. A jód természetes forrásai a tenger gyümölcsei, ehetõ algák, halak és a tojás.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Alacsony D-vitamin szint mellett nõ a mentális és daganatos betegségek kockázata. Egyes kutatások szerint a gyakori téli fertõzések oka is a D-vitamin hiányra vezethetõ vissza. Ennek megelõzésére a legjobb, ha kihasználjuk a télen oly ritka napsütést, és ilyenkor a szabadban töltjük az idõt. A táplálékok közül a lazac, a gomba és a vaj is kiváló D-vitamin forrás.

A szervezetben található kalcium szintjének csökkenésére utalhat, ha nyugtalanság, idegesség, lassult gondolkodás, lehangoltság tüneteit tapasztaljuk. A kalcium elsõdleges forrásai a tej és a tejtermékek, de pótlásáról mák, sütõtök, szardínia, káposzta, spenót és mandula fogyasztásával is gondoskodhatunk.

Az Omega-3 zsírsavak jelentõsége az 1970-es évektõl került elõtérbe, amikor kutatók felfedezték, hogy a halfélékben gazdag táplálkozást folytató eszkimók körében gyakorlatilag nem fordul elõ szívbetegség. További vizsgálatok a depressziós tünetek megelõzésében és kezelésében betöltött szerepüket is hangsúlyozzák. Omega-3 zsírsavakat a halfélék közül elsõsorban a szardínia, makréla és a lazac tartalmaz.

A vasraktárak kimerülését fáradtság, lassultság, koncentrációs zavarok jelezhetik. Pótlásáról marhahús, máj, kacsa és rákfélék fogyasztásával gondoskodhatunk.

Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!