Az alacsony rosttartalmú ételekkel azonban mindez lehetséges egy új kutatás szerint, mely ellentmond a több évtizedes orvosi gyakorlatnak. Az Észak-Karolina Egyetem orvosi karának kutatói több mint 2100 beteg adatait elemezték a 30-80 éves korosztályból. Mindegyikükön vastagbéltükrözést hajtottak végre járóbeteg-ellátás keretében 1998 és 2010 között. Kikérdezték õket étrendjükrõl, bélmozgásaikról és a testmozgás mennyiségérõl.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Habár a kutatás felfedte a rostfogyasztás, a bélmozgások és a divertikulózis kockázatának összefüggését, nem bizonyította annak ok-okozati voltát. A testmozgás, a zsíros vagy vörös húsok és a betegség között nem mutatkozott kapcsolat. "Bár még korai lenne változtatásokra biztatni a betegeket, az eredmények izgalmasak a kutatók számára" - mondta el a kutatás vezetõje, Dr. Anne Peery.
A divertikulózis a 60 év feletti amerikai lakosság mintegy harmadát érinti. Legtöbb esetben tünetmentes, de olyan komplikációkhoz is vezethet, mint például: vérzés, fertõzések, a bélfal átfúródása, sõt akár halált is okozhat.