2024.03.29. - Auguszta

Mégsem károsak az olajban sült ételek

Mégsem károsak az olajban sült ételek
Mégsem károsak az egészségre az olajban sült ételek, de csakis akkor, ha olíva- vagy napraforgóolajban készültek - állítják spanyol kutatók 40 ezer fõre kiterjedõ vizsgálatuk alapján.

A Madridi Egyetem tudósai 11 éven át követték nyomon a 29-69 év közötti alanyok étkezési szokásait és étrendjük hatásait egészségükre. A felmérés kezdetén egyetlen alanynak sem volt szívbetegsége, és a 11 évnyi megfigyelés eredménye szerint nincs összefüggés a szívbetegségek és az "egészséges", telítetlen zsírsavakban gazdag étolajban sült étkek fogyasztása között.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A 40 ezer emberbõl a 11 év alatt csak 606-nak támadt szívgondja. "Ahol a leggyakrabban napraforgó- vagy olívaolajat használnak, nem mutatkozott kapcsolat a sült ételek és a koszorúér-betegségek kockázata között" - idézte a kutatást vezetõ Pilar Guallar-Castillon professzort a The Sun címû brit lap.

"Még mielõtt mindannyian a serpenyõk után kapnánk, le kell szögezni, hogy a felmérés mediterrán étrendre vonatkozott, amelyet széles körben egészségesnek tartanak" - idézte Victora Taylor brit kardiológust és dietetikust a BBC brit sajtóorgánum. Taylor hozzátette, hogy az olajban sült étkek kalóriában igen gazdagok, elhízáshoz vezetnek, ami szívbetegségek kockázati tényezõje.

Forrás: MTI

Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!