A legújabb kutatások szerint azonban a tejfogyasztásnak több hátránya van, mint elõnye: cukorbetegség kialakulásához vezethet, növeli a csontritkulás kialakulásának kockázatát, és súlyos gyomorpanaszokat okozhat! A dús, frissen fejt tejben ugyanis számos olyan kórokozó található, ami súlyos bélgyulladást okozhat.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Emellett az inzulinfüggõ cukorbetegség kialakulásának kockázatát is növeli, mivel olyan állati fehérjéket tartalmaz, amelyek ellen a szervezet védekezésül fehérjebontó anyagokat termel, melyek hasonló szerkezetû vegyületek semlegesítésére vannak kódolva, mint az inzulin, így szervezeted önmaga pusztítja el a vércukor szintjét szabályozó létfontosságú anyagot.
A feltételezésekkel ellentétben a tej magas kalciumtartalma sem hasznosítható szervezeted számára, mivel olyan, állati fehérjével dúsított közegben található, amibõl nem tudja kivonni azt. Ezzel ellentétben viszont a fehérjék lebontása során gyomrodban savas kémhatás keletkezik, ami egyrészt súlyosan károsíthatja nyálkahártyádat, másrészt pedig a lebontáshoz szervezeted a csontokból von el kalciumot. Az állati eredetû kalciumforrás helyett fogyassz inkább zöldségeket és gyümölcsöket, melyeknek hasznos anyagait szervezeted nagy hatásfokkal tudja hasznosítani.