Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A fõzéshez szükséges víz mennyisége fajtánként és minõségenként változó, általában a hosszú szemû rizs kevesebb, a gömbölyû több vizet igényel. Minden esetben célszerû nagy edényben készíteni, mert a rizs fõzés közben eredeti térfogatának kétszeresére-háromszorosára is megduzzad.
Rizsek és alkalmak
Gömbölyû fehér rizs
Apró, ovális formájú, sok keményítõt tartalmazó fajta. Fõzés során összetapad, ezért kitûnõ a japán szusihoz, a spanyol paellához, a töltött káposztához és minden olyan ételhez, ahol meg kell tartania a formáját.
Gömbölyû barna rizs
Egészségesebb, mint a fehér rizs, több értékes ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Többnyire rizottóhoz, desszerthez, levesbe, pástétomba, töltelékbe ajánlott. Legjobb vajon elõre kicsit megpárolni, utána felönteni folyadékkal. Lassabban puhul, mint a fehér rizs.
Hosszú szemû barna rizs
Egészségesebb, mint a fehér rizs, több értékes ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Salátába, süteménybe, piláfhoz, pástétomba, illetve hirtelensült, pörkölt köreteként ajánlott.
Hosszú szemû fehér rizs
A kínaiak ezt kedvelik, esõs éghajlaton terem legjobban, ezért esõrizsnek is nevezik. A szemeket hántolják, majd fényezik. Ha a háziasszony egy-két kiskanál citromlét tesz a fõzõvízhez, még fehérebb rizst kap.
Arborio
Nevét arról a faluról kapta, amelynek közelében termesztették. Elõször vajon meg kell párolni, majd apránként forró vízzel felönteni. Az eredmény: krémes mártás.
Basmati
A Himalája lábától származó fajta kellemesen illatos, hosszú szemû. Aki piláfhoz, rizottóhoz használja, sáfránnyal ízesítse, aki indiai jellegû ételt készít, egy babérlevelet tegyen a fõzõvizébe.
Vadrizs
Valójában nem rizs, hanem az észak-amerikai Nagy-tavak vidékérõl származó vízinövény magja. Felhasználás elõtt alaposan meg kell mosni. Barna rizzsel keverve nagyon dekoratív.
Jázminrizs
Hosszú szemû, illatos rizs, amit többnyire gõzölnek. A thai ételek elmaradhatatlan kiegészítõje.
Fekete és fehér sikérrizs
Ezt a fajtát tévesen nevezik így, mert nem sikért, hanem sok keményítõt tartalmaz. Fõzés elõtt érdemes beáztatni. Ázsiai desszerthez és vendégváró falatkákhoz használják. A fehér változat fûszeres ételek mellé ajánlott.
nana