2024.04.24. - György

Ne dobja ki, hanem foggyon vele: Az alma héja

Ne dobja ki, hanem foggyon vele: Az alma héja
Az almát eddig is a legegészségesebb gyümölcsök közé sorolták, most azonban kiderült, hogy a héja igazi csodaszer.

A Iowa Egyetem kutatói ugyanis felfedezték, hogy egy különleges vegyület, az úgynevezett urzolsav található ennek az amúgyis egészséges gyümölcsnek a héjában, ami nemcsak csökkenti a koleszterin- és inzulinszintet, hanem gátolja az izomsorvadást, és elõsegíti az izmok növekedését.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az alma héja, amit a legtöbben levágnak és kidobnak a szemétbe, igazi csodaszer.

Christopher Adams, a kutatás vezetõje az idõskori izomsorvadás gyógymódját kutatta, amikor felfedezte, hogy milyen jótékony hatásai vannak az urzolsavnak. "Az izomsorvadás az egyik leggyakoribb kísérõ tünete az idõskori betegségeknek. Meghosszabbítja a betegek felépülési idejét, ami miatt sokkal tovább kell kórházban maradniuk. Érthetetlen, hogy miért nincs még rá gyógymód" - nyilatkozta dr. Adams.

A kutatók 1300 urzolsavval kezelt egeret vizsgáltak, miközben normál étrenddel etették õket. Az eredmények pedig döbbenetesek voltak: a kis rágcsálók izmai megnövekedtek, és erõsebb szorításra is voltak képesek. A kísérlet vezetõi szerint ugyanis az urzolsav fokozza két hormon, az inzulin és az inzulinszerû növekedési faktor szintjét, ami az izmok növekedéséhez vezet. Emellett a vegyület hatására csökkent az egerek testzsírszázaléka, valamint a koleszterin- és inzulinszintje is.

Dr. Adams szerint a jövõben akár koncentrált urzolsavból készült gyógyszert is elõállíthatnak majd az izomsorvadásos és cukorbetegek számára.

Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!