A Iowa Egyetem kutatói ugyanis felfedezték, hogy egy különleges vegyület, az úgynevezett urzolsav található ennek az amúgyis egészséges gyümölcsnek a héjában, ami nemcsak csökkenti a koleszterin- és inzulinszintet, hanem gátolja az izomsorvadást, és elõsegíti az izmok növekedését.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Christopher Adams, a kutatás vezetõje az idõskori izomsorvadás gyógymódját kutatta, amikor felfedezte, hogy milyen jótékony hatásai vannak az urzolsavnak. "Az izomsorvadás az egyik leggyakoribb kísérõ tünete az idõskori betegségeknek. Meghosszabbítja a betegek felépülési idejét, ami miatt sokkal tovább kell kórházban maradniuk. Érthetetlen, hogy miért nincs még rá gyógymód" - nyilatkozta dr. Adams.
A kutatók 1300 urzolsavval kezelt egeret vizsgáltak, miközben normál étrenddel etették õket. Az eredmények pedig döbbenetesek voltak: a kis rágcsálók izmai megnövekedtek, és erõsebb szorításra is voltak képesek. A kísérlet vezetõi szerint ugyanis az urzolsav fokozza két hormon, az inzulin és az inzulinszerû növekedési faktor szintjét, ami az izmok növekedéséhez vezet. Emellett a vegyület hatására csökkent az egerek testzsírszázaléka, valamint a koleszterin- és inzulinszintje is.
Dr. Adams szerint a jövõben akár koncentrált urzolsavból készült gyógyszert is elõállíthatnak majd az izomsorvadásos és cukorbetegek számára.