2024.03.29. - Auguszta

A nyár a friss zöldségbõl készített fincsi fõzelékek szezonja

A nyár a friss zöldségbõl készített fincsi fõzelékek szezonja
A fõzelék zöldségbõl készült fõfogás, ami nem köret. Szinte bármibõl készülhet, például burgonya (krumpli), spenót, tök, zöldbab, bab, káposzta, kelkáposzta, lencse, sárgaborsó, vagy ritkábban brokkoli, karfiol, kukorica stb. Tálalásakor vagdalttal (fasírozott), sült vagy rántott húsokkal, sült kolbásszal, tükörtojással, ún. „feltéttel” szervírozzák.

Jelen cikkünkben a salátából, és a cukkiniból készült fõzelékeket ismertetjük.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Salátafõzelék:

Egy adag körülbelül 360 kalóriát tartalmaz, a salátafejek megmosása kicsit idõigényes, de megéri!

Hozzávalók:
2 nagy fej saláta
1 gerezd fokhagyma
fél csokor kapor
1 csokor petrezselyem
1 teáskanál ételízesítõ
2 evõkanál margarin
3 evõkanál liszt
2 dl tejföl
2 evõkanál cukor
2 evõkanál fehér borecet

Elkészítés:
A salátafejeket megtisztítjuk, megmossuk, és felvágjuk. Majd a fokhagymát megtisztítjuk, és átnyomjuk, a kaprot, a petrezselymet leöblítjük, és apróra vágjuk. Lábasban sós vizet forralunk, annyit, hogy ellepje a bele kerülõ a salátát. Néhány percig fõzzük, majd leszûrjük. Ezután a salátát újra felöntjük 1 dl vízzel, megszórjuk az ételízesítõvel és lefedve, lassú tûzön körülbelül 5 percig pároljuk. Serpenyõben rántást készítünk: felmelegítjük a margarint és belekeverjük a lisztet. Hozzáadjuk a fokhagymát, a kaprot, a petrezselymet, 2-3 dl hideg vízzel felengedjük, és berántjuk a salátát. Belekeverjük a tejfölt, felforraljuk, majd ízlés szerint cukorral, ecettel ízesítve tálaljuk.

Cukkini fõzelék:

A tökfõzelékhez nagyon hasonló, mégis különlegesebb ízvilágú fõzelék. Fogyókúrázók is bártan fogyaszthatják, hiszen kalóriaszegény.

Hozzávalók:
1 kg cukkini (kígyóuborka vastagságú)
1 közepes fej hagyma
olívaolaj
1 csokor kapor
2-3 gerezd fokhagyma
só, bors, liszt, cukor
1 pohár tejföl

Elkészítés: A cukkiniket megmossuk, megtisztítjuk, majd hosszában kettévágjuk és uborkagyalun felszeleteljük. A hagymát finomra vágjuk, és olívaolajon megdinszteljük. Ehhez a hagymás alaphoz adjuk hozzá a cukkinit, a finomra vágott kaprot, a zúzott fokhagymát, és közepes lángon fedõ alatt pároljuk. Ezután sózzuk, borsozzuk, megszórjuk 1 teáskanál cukorral és 1 evõkanál liszttel, jól elkeverjük, majd felöntjük kevés vízzel. Végül hozzáadjuk a tejfölt, és az egészet összeforraljuk.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!