Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A húsvéti sonka és füstölt áru sajnos gyakran csapda. Rossz minõségû terméket is megpróbálhatnak ránk sózni (aki vidéken vagy elsõ kézbõl szerez be húsvéti alapanyagot, ezt a bekezdést ugorja nyugodtan át). Ezért lehetõleg vásároljuk a sonkát megbízható hentesnél, piacon, és ügyeljünk arra, hogy szép színe, kellemes illata legyen.
Ha elõre csomagolt (de inkább ne legyen az), ne legyen nyálkás, feltétlenül ellenõrizzük a szavatosságát.
És fõként!!! Ne hagyjuk az utolsó pillanatra a sonka beszerzését, akkor már csak a maradékból válogathatunk. Az egész, elõre csomagolt és fõként kötözött sonka a legkockázatosabb vétel, hiszen fogalmunk sincs, mi van benne.
A sonka elkészítése
A sonkát érdemes pár órára hideg vízbe áztatni a só és az intenzív füst szaga miatt, és így szennyezõdés is leázik róla. Szárazan pácolt sonkánál ez elhagyható. Ezután annyi vízben, ami ellepi, fõzzük meg, esetleg egy fej hagymával, néhány szem egész fekete borssal. A füstölt sonka fõzésénél alapszabály, hogy annyi órát fõzzük, ahány kilós a sonka. Az idõ lejárta elõtt fél órával azért ellenõrizhetjük egy villával a dolgok állását.
Utána hagyhatjuk kissé a vízben kihûlni (vigyázat, a zsíros-füstös forró víz komoly égési sérüléseket okozhat), majd öntsük le a vizet, vegyük ki a sonkát, csomagoljuk be fóliába aromája és formája megóvásának érdekében. Így pihenjen a másnapi felhasználásig.