2024.04.23. - Béla

Tényleg finomabb a bio étel?

Tényleg finomabb a bio étel?
Friss kutatások szerint az élelmiszereken található 'bio' felirat elég az emberek számára ahhoz, hogy elhiggyék: az asztalukra kerülõ ételek egészségesek és ízletesek.

A kísérletek rámutatnak, mekkora hatást gyakorolnak a lakosságra az élelmiszer-ipari termékeken található feliratok.

A vizsgálatban 144 önkéntes vett részt, akiket arra kértek, hogy hasonlítsanak össze különféle süteményeket, joghurtokat és chipseket.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A termékek között csupán annyi volt a különbség, hogy egyik részükön a 'bio' felirat volt olvasható, a másik felükön pedig az, hogy hagyományos eljárással készültek - írja a HealthDay. Az alanyokat megkérték, hogy egy 1-9-es skálán értékeljék az ételeket 10 szempont szerint - például az íz vagy a küllem alapján. Ezen kívül mindegyiknek meg kellett tippelniük a kalóriatartalmát is, és arról is nyilatkozniuk kellett, hogy melyikért mennyit lennének hajlandóak fizetni. Végül kiderült: minden alany a 'bio' címkével ellátott termékeknek adott több pontot, valamint ezekért többet is fizettek volna, és a kalóriatartalmukat is kevesebbre becsülték.

Amit azonban nem közöltek velük, az az volt, hogy minden élelmiszer, amit meg kellett kóstolniuk, bio termék volt, a kísérletek kezdete elõtt azonban az egyik felüket átcímkézték. A tudósok szerint ebbõl is látszik, mennyire egyszerû befolyásolni a vásárlókat.

Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!