2024.04.20. - Tivadar

Miért egészségesek a rostos ételek?

Miért egészségesek a rostos ételek?
A rostokban dús ételek jótékony hatása régóta ismert, azonban most arra is fény derült, hogy pontosan miért: a rostok "durva" felületének hatására a bélcsatorna falában fokozódik a nyáktermelés, amely megkönnyíti a táplálék továbbjutását a béltraktus további részeibe. Paul L. McNeill (Medical College of Georgia) és munkatársainak új tanulmánya arra enged következtetni, hogy amikor rostos ételeket - teljes kiõrlésû gabonaféléket, zöldségeket és gyümölcsöket - fogyasztunk, azzal folyamatos sérüléseknek tesszük ki a bélcsatorna falának sejtjeit. Azonban az említett ételek jótékony hatásának magyarázata éppen ebben a gyulladásos reakciókat kiváltó folyamatban rejlik.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A rostos élelmiszerek - amelyek egy részét a szervezet nem képes teljes mértékben megemészteni - a bélcsatornán lefelé haladva durva felületének köszönhetõen felsértik és kilyukasztják a belek belsõ felszínén elhelyezkedõ sejtek membránját. Ennek hatására a sejtekbõl megnövekedett mennyiségû nyák (mucus) ürül ki, és ez az, ami jótékony hatással van az emésztései folyamatokra.

McNeill szerint a sejtekbõl felszabaduló nyák mennyiségének növekedése a külsõ hatásokhoz történõ alkalmazkodási folyamatként is felfogható, mivel a sejtek a sérülést követõen igyekeznek minél gyorsabban pótolni membránjaikat. A felszínen elhelyezkedõ (epitéliális) sejtek nagyjából három másodperc alatt összeolvasztják belsõ, nyákot tartalmazó szemcséiket, majd az összeolvadt membránokból létrejövõ "tapasszal" állítják helyre a rostok által felsértett felületet. A vékony membránnal határolt szemcsékbõl ekkor szabadul fel a nyák, amely síkosabbá teszi a bélcsatornát, segítve ezzel a táplálékok továbbhaladását.

A kutatócsoportnak egy új technológia segítségével sikerült bizonyítania ezt az elméletet: két, fotonokból álló lézernyaláb segítségével apró lyukakat ejtettek a bélbõl izolált sejtek felszínén, amivel azt modellezték, hogy mi történik az élõ szervezetben. A vizsgált sejtek képesek voltak a regenerációra, miközben nyákot ürítettek. "A rostos ételek fogyasztása egy rendkívül egyszerû módja annak, hogy megnöveljük ezeknek a sejteknek a nyálkatermelését" - mondta McNeill.

origo
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!