2024.04.20. - Tivadar

Vitaminok és a szem

Vitaminok és a szem
Egy répa kétszerannyi A vitamint tartalmaz, mint amennyi az egy napra ajánlott mennyiség. Ez pedig jót tesz a szemnek. De sok más finom étel tartalmaz még A vitamint, és egyéb a szem számára hasznos tápanyagot. Az A-vitamin megelõzi a farkasvakságot. Ha az A-vitamin-hiány okozta farkasvakságot nem korrigáljuk, xeroftalmiához – szaruhártyafekély – vezethet, amely szemszárazsággal, a kornea kisebesedésével és a szemhéj duzzanatával járhat. A xeroftalmia pedig kezelés nélkül vakságot okozhat.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Valójában az A-vitamin- hiány az oka a legtöbb vakulásnak a fejlõdõ országokban.

Nem az A-vitamin az egyetlen antioxidáns, amelyre a szemnek szüksége van. (Az antioxidánsok szabályozzák a szabad gyököket, amelyek máskülönben roncsolnák a testet, beleértve a szemet is). A látás-segítés egy másik szuperhõse a C-vitamin.

Tanulmányok bizonyítják, hogy a magas C-vitamin szint csökkenti katarakták kialakulásának veszélyét. A katarakták protein-gyülevények, amiktõl a látás elhomályosul. A C és E vitamin antioxidánsok szerepet játszanak az idõskori makula degeneráció, egy jelenleg gyógyíthatatlan betegség kifejlõdésének késleltetésében.

Az E-vitamin a másik kulcsfontosságú antioxidáns. Kutatások szerint segít megelõzni katarakták kialakulását, sõt fontos tényezõ lehet az idõskori makula degeneráció megelõzésében is. Ahogy az A és a C-vitaminnál, dohányzás esetén ebbõl is extra adagot kell fogyasztani.

Ásványi anyagokra is szükségünk van. A szelén például segít az E-vitamin elnyelésében, és saját antioxidánsai létrehozásában. A brazil kókusz, az élesztõgomba, és tengeri élelmiszerek (például osztriga) nagymennyiségû szelént tartalmaznak.

A cink segít az A-vitamin elnyelésében, amellett pedig része egy, a szabad gyökök számát csökkentõ enzimnek. A cink megvédhet a makula degenerációtól, és a farkasvakságtól is. Az osztriga, a búza, és a csonthéjasok jó cink-források.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!