2024.04.24. - György

Gusztustalan ételek a nagyvilágból

Gusztustalan ételek a nagyvilágból
Polip, ami a torkunkban küzd az életéért, három hónapig rothasztott cápa - mit ne kóstoljunk meg, ha külföldön járunk

Ezzel az étellel meg kell küzdeni. Szó szerint. Abban nincs semmi különös, hogy egy tengeri herkentyût nyersen eszünk meg - gondoljunk csak a szusira -, ám, hogy étkünk még a torkunkban is az életéért küzdjön, na az azért egy kicsit erõs. Márpedig a Sannakji, ez a dél-koreai ínyencség pont errõl híres. A polipot apró darabkákra vágják, és szezámmagos olajjal tálalják.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A polipdarabkák izegnek-mozognak a tányéron, sõt a tapadókorongjaik is mûködnek. Számos halálos balesetet okozott már az, hogy a polip szeletek megtapadtak a vacsorázó torkán, és a fulladását okozták. Dél-Koreában férfias erõpróbának számít az étel fogyasztása.

Hakarl

Aki érezte már ennek az izlandi ételnek a szagát, azt mondja, soha nem felejti el. A Hakarl gyakorlatilag cápahús, amit két-három hónapra felakasztanak a padláson, hogy "érjen" egy kicsit. A rohadó cápahús szaga állítólag az ammóniáéra emlékeztet. Kis fogpiszkálóra szúrt "katonákat" adnak belõle, amit bõven leöblítenek erõs, 50%-os helyi pálinkával. Talán azért, hogy semlegesítsék az ízét. Berúgni mindenesetr rohadó cápa nélkül is lehet.

Denevérleves

A denevérleves Dél-Kelet Ázsiában honos finomság. Mivel a húsevõ bõregerek számos fertõzõ betegséget hordozhatnak, ezért általában gyümölcsevõ állatokból készítik. Általában szõröstül-bõröstül, pontosabban fejestõl és szárnyastól fõzik meg a denevéreket. A hús meglehetõsen porcogós és csontos, de hívei szerint ez a legjobb benne: sokáig lehet szopogatni a cubákot.

Fiókás tojás

Talán ez listánk legundorítóbb versenyzõje, pedig igen széles körben elterjedt. Kambodzsában, Vietnamban és a Fülöp-szigeteken fogyasztják erõszeretettel az elõrehaladott fejlettségi szinten lévõ tojásokat. Akkor fõzik meg a madár kezdeményezést, amikor már kinõttek a tollai is. A csontok teszik ropogóssá a tojást. Az említett országokban általában melegített homokon árulják a horror tojást.

Casu Marzu

Szándékosan lárvákkal "fûszerezték" meg ezt a szardíniai sajtfajtát, hogy az apró kis élõlények segítsék a fermentációt, és ezáltal puhábbá, krémesebbé tegyék a tejterméket. Sokakat azonban zavar, hogy a megijesztett lárvák nagyokat ugranak, ezért evés elõtt megtisztítják a sajtot a lakóitól.

Lárvák

Maradjunk a lárváknál. Kína egyes részein elõre csomagolva kínálják ezeket az állatkákat. Három nagyszerû ízesítés közül választhatunk: BBQ, cheddar sajt és mexikói fûszerezéssel adják a lárvákat.







Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!