2024.04.19. - Emma

A lárvák és a termeszek lehetnek a jövõ étlapjainak sztárjai

A lárvák és a termeszek lehetnek a jövõ étlapjainak sztárjai
Lárvák, kukacok, tücskök - a legtöbb nyugati embernek az állatvilág apró képviselõire gondolva nem egy ínycsiklandozó vacsora jut eszébe. Az ENSZ Mezõgazdasági és Élelmezési Szervezete, a FAO azonban olyan kampányt készít elõ, amellyel az ehetõ rovarok fogyasztására igyekszik ösztönözni a fejlett és fejlõdõ országok lakosait is.

Afrikában, Ázsiában és Dél-Amerikában, fõleg azokon a területeken, ahol ritkaságszámba megy a hús és a hal, számtalan ember számára hozzátartozik a mindennapi táplálkozáshoz a rovarok fogyasztása is.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Thaiföldön például az emberek nyüveket, szöcskéket, csótányokat és egyéb rovarokat fogyasztanak rágcsálnivalóként, akár sör mellé is.

Mivel világszerte mintegy egymilliárd ember éhezik és pozitív hatásai is lennének az új táplálkozási kultúra elterjesztésének, a FAO kampányba kezdett, hogy népszerûsítse a mintegy ezer ehetõ, fehérjében gazdag rovar fogyasztását.

A FAO elsõsorban a régi tradíció felelevenítését próbálja népszerûsíteni, mondván: az emberek évezredek óta fogyasztanak rovarokat, manapság azonban a gasztronómia ezen ágát nevetségessé teszik, elavultnak és egészségtelennek nevezik - mondta el Hirojuki Konuma, a FAO ázsiai képviselõje.

"Erdei rovarok élelmiszerként: az ember visszaharap" - így hangzik a mottója annak a nemzetközi FAO-konferenciának, amelyet a thaiföldi Csiang Majban tartottak. A jövõ év elejéig kell a résztvevõknek kidolgozniuk egy akciótervet, amely segítségével az érdekelt országokat, szervezeteket és magánkezdeményezéseket egy "étvágygerjesztõ" kampány érdekében közös munkára ösztönzik.

A konferencia helyszíne nem véletlenül Thaiföld: az országban összesen tizenötezer földmûves foglalkozik rovarok tenyésztésével. Kínában ehetõ skorpiókat nevelnek, Dél-Afrikában pedig a mopane hernyó szolgál milliók eledeléül.

A FAO szerint az ehetõ rovarok nagy mennyiségben tartalmaznak telítetlen zsírsavakat, vasat, zsírt, ásványi anyagokat és vitaminokat. A szervezet már megalkotta az ázsiai-csendes-óceáni térség legfontosabb ehetõ rovarjainak ranglistáját, amelyen szerepel például óriás vízipoloska, ganajtúróbogár, hangya és méh.

Ezeknek a rovaroknak egyik legnagyobb elõnye, hogy elsõsorban azokon a területeken gyûjtik vagy tenyésztik õket, ahol nem alkalmaznak növényvédõszereket.

A rovarok emellett kevesebbet is esznek, mint a marhák, birkák vagy disznók, és jóval kisebb mértékben járulnak hozzá a üvegházhatás fokozódásához, sok esetben pedig szerves hulladékká alakulnak.

A rovarok ökológiai lábnyoma is lényegesen kisebb, mint a hagyományos tenyészállatoké. A méhek, ganajtúróbogarak és hangyák pedig az ökológiai rendszereket is szolgálják például a pollenek terjesztésével, a szerves hulladék lebontásával és kártevõk elpusztításával.

Ahhoz azonban, hogy a nyugati embereknek is megjöjjön az étvágya a ropogós ízelt lábak fogyasztásához, még sok "feldolgozási technikát" kell kidolgozni - fejtette ki tanulmányában Patrick B. Durst, a FAO vezetõ bangkoki erdõkutatója.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!