2024.04.19. - Emma

A vegetáriánus életmód kapcsolata a koleszterinnel

A vegetáriánus életmód kapcsolata a koleszterinnel
Megfelelõ étrendi változtatásokkal nemcsak a "rossz" LDL koleszterin vérszintjét lehet lejjebb vinni, hanem telítetlen zsírok fogyasztásával még a "jó" HDL koleszterin értéke is emelhetõ - állapították meg kanadai táplálkozáskutatók, akiknek a tanulmányát a Canadian Medical Association Journal közölte.

A koleszterin zsírnemû anyag és nélkülözhetetlen eleme az élõ sejteknek. Több változata, formája van, és ezek szerepe jelentõsen különbözik. A "rossz" LDL koleszterin a vérben könnyen oxidálódik és rátapad az ütõerek falára.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Ez a jelenség az érelmeszesedés kezdete. A "jó" HDL koleszterin viszont kifejezetten hasznos, mert elszállítja a kedvezõtlen zsírt az erekbõl, és bejuttatja a májba, ahonnan kiürülnek a szervezetbõl. A cél ennek megfelelõen az, hogy vérünkben sok legyen a HDL koleszterinbõl és kevés az LDL változatból. Az emberi testben lévõ koleszterin döntõ részét a máj termeli, de azért az ennivaló útján elfogyasztott koleszterin mennyisége sem elhanyagolható, fõleg ha valaki szereti a zsíros kosztot. A vegetáriánus étrend esetén telített zsírok alig jutnak a szervezetbe, ezért ez az életvitel ilyen szempontból kedvezõ.

David Jenkins és munkacsoportja 24 önként jelentkezõ felnõttet vizsgált. Az alanyok vérkoleszterinszintje emelkedettnek bizonyult, és ezért egy hónapig vegetáriánus étrendre kerültek, hogy a szint csökkenjen. A következõ hónapban a vizsgált személyek egyik fele változatlanul folytatta a vegetáriánus kosztot, a csoport többi tagjának diétájába a szénhidrát egy része helyett egyszeresen telítetlen zsírsav is került napraforgó olaj vagy avokádó formájában. Az elsõ hónap végén az LDL koleszterinszint valamennyi résztvevõ vérében átlag 20 százalékkal csökkent. A következõ hónap végére a "rossz" koleszterinbõl még kevesebb volt a vérben: szintje átlagosan 35 százalékkal lett alacsonyabb.

A meglepetés itt következett: a hasznos, HDL koleszterin szintje a korábbi diétát tartó csoport tagjainak vérében nem változott, az egyszeresen telítetlen zsírsavval kiegészített étrendet fogyasztók HDL koleszterinje viszont 12 százalékkal megemelkedett. Még egy kedvezõ változást észleltek: az erekben észlelhetõ gyulladást jelzõ CRP szint mérhetõen csökkent.

Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!