2024.03.29. - Auguszta

Miért érdemes kínai étteremben enni?

Miért érdemes kínai étteremben enni?
A kínai étel sokunk nagy kedvence, mert ízletes és viszonylag olcsó. Azt a benyomást is keltik, hogy egészségesek, mert sok zöldséget kínálnak, és kevés zsiradékot.

Ez mind igaz is, de csak akkor, ha hagyományos kínai módon fõzik meg õket. A nyugati típusú kínai éttermek azonban módosítják az ételeket a mi ízlésünkhöz, ezért így már nem is annyira egészséges az étek. A nyugat kínai éttermek kínálnak elõételt, sült rizst, vajban forgatott húst és édes szószokat is. Az egészséges étkezés jegyében a hely kiválasztása némi megfontoltságot igényel.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Ha az embernek kedve támad kínait enni, kerülni kell azokat az éttermeket, ahol egy fix összegért bármennyit lehet enni. Nagyobb az esélye, hogy addig nem akar kijönni senki, míg úgy nem érzi, hogy leette az utolsó fillért is. Ebben az esetben az étterem pénztárcája duzzad, a vendégnek pedig a zsírpárnái. Helyesebb olyan helyre betérni, ahol pincér veszi fel a rendelést.

Elsõ fogás legyen a leves

Egy kínai étteremben okos lépés levest rendelni. Két elõnye is van: kevesebb az összes zsírtartalma, másodszor is eltelíti a gyomrot. Így a fõfogásból már kevesebb is elég. Az elõétel felrúghatja a kalória-, szénhidrát- és zsírcsökkentéssel kapcsolatos célokat. A sertésborda, a tojástekercs, a sült wonton és a többi olajban sült étel sok zsírt, cukrot és energiát tartalmaz.

A leves helyett a kínai tea ugyanúgy megfelel erre a célra. Cukor hozzáadása nélkül semennyi kalóriát sem tartalmaz.

A fõétel kiválasztása

A fõétel legyen olyan, amiben sok a zöldség és kevés a hús. A kalóriák csökkentésében segítenek a tenger gyümölcsei a csirke a marha, a bárány és a kacsa helyett. Két adagot is lehet rendelni: egy olyat, ami fõleg húsból áll, és egy olyat, ami fõleg zöldségbõl, aztán ezt a kettõt össze lehet keverni.

Ne legyen zsíros

Az étlap gondos áttanulmányozásával el lehet kerülni a zsíros ételeket. Van néhány kulcsszó: "vajban vagy morzsában meghempergetett", "ropogós", "olajban sült", stb. Ki kell deríteni, hogy a húst kisütötték-e bõ olajban, mielõtt összepárolták a zöldségekkel. Meg kell õket kérni, hogy a vendég által választott húst párolják, olajban sütés helyett.

Óvatosan a rizzsel

Mindenki tudja, hogy hatalmas tányér rizst tesznek majd elé. A köret ne legyen sült, ne legyen rajta szójaszósz, mert így túl sok felesleges zsír és nátrium kerül a szervezetbe. Legjobb a barna rizs, mely igen gazdag rostokban. Elég egy adag belõle, egy ökölnyi méretû csészében.

Kevesebb sót

Könnyû szószokat kell választani. Aki semmiképp nem akar megválni a szójaszósztól, olyat kérjen, aminek csökkentett a nátriumtartalma. Gõzölt rizzsel jobb, mint sült rizzsel. A csípõs mártásokban kevesebb a nátrium és a kalória is.

El is lehet osztani

Több fõbõl álló társaság esetén a megrendelt fõételt, levest, elõételt és rizst meg is lehet osztani a többiekkel.

Pálcikával jobb

Meg lehet próbálkozni a pálcikákkal, általában lelassítják az evés tempóját. Ennek az a jó oldala, hogy kevesebbet eszik az ember.

Végül a desszert

Természetesen gyümölcs. Nehéz ugyan ellenállni a cukrozott mogyoróval megszórt fagyinak, de a fenti egészséges ételsort nem érdemes ezzel elrontani.

Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!