2024.04.19. - Emma

Amit tudnunk kell az ételallergiáról

Amit tudnunk kell az ételallergiáról
A tejallergiásnak hitt gyermekeknek csaknem nyolcvan százalékáról derült ki, hogy valójában nem allergiásak a tejre.

– Az ételallergiák diagnosztizálása nem egyszerû feladat. Világszerte az emberek közel húsz százaléka túlérzékenynek véli magát valamilyen ételre, ezért diétába kezd. Ugyanakkor az ételallergiák elõfordulási gyakorisága egy és négy százalék közötti, s elsõsorban a hat éven aluliakat érinti – magyarázza dr. Szíjjártó László, aki tizenöt éve praktizál holland klinikákon és már három éve sikeresen alkalmazza az ételallergiák kiszûrésének új módszerét.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

– Európában, így Magyarországon is leggyakrabban a tej és a tojás túlérzékenység fordul elõ. A hazánkban jelenleg alkalmazott módszerek nem elégségesek a diagnózis felállításához. Ez az úgynevezett nyílt provokációs teszt inkább csak az allergia kizárására alkalmas, nem pedig az igazolására. Ezen vizsgálat során a gyanúsnak vélt ételt diétával hetekre kiiktattuk az étrendbõl, majd kórházi osztályon a beteget megfigyelve ismét adtuk. A tapasztalatok és kutatások is azonban azt mutatják, hogy így akár hatvan százalékban is fals pozitív eredményt kapunk, s valójában nem allergiásokat tévesen annak minõsítve diétáztatunk.

Ez jelentõs terhet ró mind a betegnek véltekre, mind pedig az egészségügyre. Rendkívül veszélyes lehet a kezelés az egyébként nem beteg, csupán allergiára hajlamos embereknél, hiszen az indokolatlan tartós diéta amellett, hogy különbözõ vitaminhiányokat okoz, még súlyos allergiához is vezethet - teszi hozzá.

Az új módszer, amit a holland egyetemi klinikán kísérleteztek ki és már évek óta sikerrel alkalmazzuk az úgynevezett kettõs vak placebo kontrollált provokáció. Az eljárás a korábbihoz hasonló, de ez esetben két alkalommal végzünk próbát, egy hetes idõközzel. Ennek során sem a beteg, sem pedig a vizsgálatot végzõk nem tudják, melyik alkalommal használják a lehetséges allergén ételt és mikor csak az utánzatát, a placebót. A két étel kinézetre, ízre teljes egyforma, csak annyi a különbség, hogy a placebo nem tartalmazza az allergizáló anyagot.

- Jelenleg tej, tojás, földimogyoró, mogyoró, szója és liszt allergia gyanúja esetén tudjuk elvégezni ezt a vizsgálatot. Ezzel a módszerrel vizsgálva például a tejallergiásnak hitt gyermekeknek csaknem nyolcvan százalékáról derült ki, hogy valójában nem allergiásak a tejre. Jelenleg hazánkban egyedüliként a Karolina Kórházban alkalmazzuk ezt a módszert, ám az eredményeink ismeretében már az ország több klinikájáról érdeklõdnek – mondja a szakember, hozzátéve, a bizonyítottan ételallergiás betegek kezelésénél is tervezzük kísérleti jelleggel egy új módszer bevezetését. Ennek során az eddigi szigorú diéta helyett a beteget három hónap alatt fokozatosan hozzászoktatjuk az allergiát okozó ételhez. Ez a forradalmian új szemléletû és rendkívül sikeresnek ígérkezõ úgynevezett tolerancia indukciós eljárás a külföldi kísérletek során a betegek több mint kilencven százalékánál vezet sikerre - mondja dr. Szíjjártó László.

Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!