2024.04.18. - Andrea, Ilma

Muffin a megunhatatlan süticsoda

Muffin a megunhatatlan süticsoda
Míg korábban teljesen ismeretlen, külföldi specialitásnak számított, s legjobb esetben is csupán filmvásznakon találkozhattunk eme édes csodával, ma már minden nagyobb közértben hozzájuthatunk fontos és jellegzetes kellékéhez, azokhoz a helyes kis fodros, harmonikaszerûen hajtogatott speciális muffin papírokhoz! De kezdjük az elején. Ha már van papírod, és még esetleg kaptál valakitõl, (mondjuk karácsonyra) egy fura , hat, vagy éppen tizenkét mélyedéses teflonozott, vagy szilikonos sütõformát, muffinsütõ néven és nem tudod mihez is kezdj vele, akkor hát íme néhány jó tanács!
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Hogyan lehet elkészíteni ez az egyszerû süteményt?

Nézzük sorra a legfontosabb lépéseket:

1. A boltokban 6 vagy 12 darabos muffinformát vásárolhatsz. Ezen belül is két fajtával találkozhatsz: teflonos bevonatúval, vagy szilikonossal. Mindkettõ remekül mûködik, utóbbi annyiban más, hogy használatához nem kell külön muffinpapírt vásárolnod, mivel falához nem tapad oda a tészta.

2. Béleld ki a muffinsütõt a hozzá való papírkosárkákkal. Választhatunk színes, vagy fehér papírkosárkákat, de papír nélkül is süthetünk, ha margarinnal bekenjük a sütõformát. Ha nem szeretsz mosogatni, inkább vásárolj egy csomag sütõpapírt (300 darabos!) és felejtsd el az utálatos sikálást.

3. A hozzávalókat gondosan mérd ki, dobáld bele egy mély tálba, és konyhai robotgéppel keverd össze az egészet. Ezután kanalazd bele a masszát a papírral kibélelt sütõbe. Ügyelj arra, hogy nagy igyekezetünkben is csak ¾-ig töltsük meg a formát, hogy a muffinoknak legyen helyük megnõni a melegben.

4. Elõmelegített sütõben, recepttõl függõen, 12-25 perc alatt süsd készre muffinjaidat. Tûpróbával ellenõrizd, hogy a belsejük is átsült-e, és ha elkészültek, tiszta konyharuhával bélelj ki egy szalmakosárkát, helyezd el benne muffinokat és kínáld meg velük barátaidat, családtagjaidat!

A muffinsütés legeslegjobb tulajdonsága, amellett hogy roppant egyszerû gyorsan kész és finom, hogy azt teszel hozzá az alaprecepthez, ami jólesik, vagy amit éppen otthon találsz, és jónak ítélsz meg! Dúsíthatod gyümölccsel, lekvárral, mazsolával, csokidarabokkal.
De ha cukor nélkül, kevés sóval állítod össze az alapreceptet, remek sós muffinokat is készíthetsz, például sonkával, sajttal, olívabogyóval, juhtúróval... A muffinfajtáknak csak a képzeleted szabhat határt!

Elkészült és kihûlt muffinjainkat lefagyaszthatjuk, 1-2 hónapig is elállnak így. A közhiedelemmel ellenben, fogyasztás elõtt ne mikróban olvasszuk fel a megfagyott muffinokat, hanem egyszerûen tegyük ki egy tálra fóliástul, és hagyjuk magától kiolvadni. Reggel tegyük fel 2 percre a kenyérpirítóra, hogy újra ropogós és forró legyen!

Alaprecept 12 db muffinhoz:

· 20 dkg liszt
· fel csomag sütõpor
· 5 dkg cukor (aki édesebben szereti, lehet több is)
· 1 tojás
· 1,5 dl tej
· 5 dkg olvasztott vaj/margarin

A lisztet elkeverjük a sütõporral és a cukorral (ha akarunk beletenni valami darabosat, akkor azzal is). Egy másik tálban a tojást simára keverjük, elkeverjük a tejjel meg az olvasztott margarinnal.

Beleöntjük a lisztes keverékbe, és villával gyorsan összeforgatjuk. Az se baj, ha kicsit csomós marad. Viszonylag lágy tészta lesz. Belekanalazzuk a sütõformákba (kb. kétharmadig, mert nagyon megkel). Elõmelegített sütõben (kb. 200 fok) kb. 30 perc alatt megsül. Tûpróbával meg lehet nézni, hogy átsült-e a közepe is.

Ha a kezdetekben mégsem szeretnél önállóan kísérletezni, íme néhány remek tipp, hogyan készíts különleges és egyéni muffinokat! Ha már túlvagy néhány sütésen, kezdj te magad is saját kísérletezésbe!

Édes muffinok

· Mézes muffin: 2 evõkanál méz, 2 evõkanál olvasztott vaj, 3,35 dl teljes kiõrlésû liszt, 165 dl liszt, 2 teáskanál sütõpor, 1,5 dl tej, 1 felvert tojás, 1 csipet só.

· Joghurtos-áfonyás muffin: 1 pohár joghurt (a pohár lesz a mérce, õrizd meg!), 1,5 pohár cukor, 3 tojás, ¼ pohár olaj, 3 pohár liszt, 1 pohár tej, 1 csomag sütõpor, 1 citrom leve, 13-15 dkg áfonya.

· Körtés muffin csokiforgáccsal: 25 dkg liszt, 10 dkg csokoládéforgács, fél csomag sütõpor, 1 csipet só, 20 dkg cukor, 2 tojás, 10 dkg lágy vaj, 1 csomag vaníliás cukor, 1 evõkanál méz, 3 fél körte (kompótból).

Sós muffinok:

· Juhsajtos-olajbogyós muffin: 15 dkg kockákra vágott juhsajt, 10-15 db felaprított olajbogyó, 25 dkg finomliszt, 2 teáskanál sütõpor, 1 teáskanál só, 2 tojás, 0,75 dl olívaolaj, 1,5 dl tej, 1 teáskanál oregano.

· Hagymás-olajbogyós muffin: 2 hagyma, 10 dkg fekete olajbogyó, 50 dkg liszt, 2 teáskanál sütõpor, 2 csipet só, 2 teáskanál barna cukor, 1 evõkanál bazsalikom, 10 dkg reszelt parmezán sajt, 2 csipet rozmaring, 6 tojás, 3 dl tej, 1,2 dl olívaolaj.

· Tonhalas muffin: 22,5 dkg liszt, fél csomag sütõpor, 1 csapott kávéskanál só, 2 tojás, 8 dkg vaj felolvasztva, 1 pohár natúr joghurt, 2 cl tej, 30 dkg lecsepegtetett tonhalkonzerv, 1 csapott kávéskanál pirospaprika, 2 csapott kávéskanál curry, 1 csapott kávéskanál õrölt koriander, 1 sárga vagy piros színû húsos paprika felkockázva és forró vízben kicsit megpárolva, leszûrve.

Jó étvágyat!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!