2024.04.25. - Márk

Étolaj: Az egyik legnépszerûbb konyhai zsíradék

Étolaj: Az egyik legnépszerûbb konyhai zsíradék
Napjaink legnépszerûbb konyhai zsiradéka az étolaj. Mára már szinte teljes egészében kiszorította a magyar konyhákból is a sertészsírt.

Egy laboratóriumi teszt során két nagyon veszélyes anyagot kerestek az élelmiszerben, ám a teszt eredménye szerint a nálunk forgalmazott napraforgóolajak nem tartalmaznak egészségre káros mértékben vegyszermaradványokat. A fogyasztói teszt olyan veszélyes anyagok jelenlétét vizsgálta, melyek a talaj és a levegõ szennyezése során kerülhetnek a napraforgókba, majd a belõlük finomított olajba.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A kadmium bizonyítottan rákkeltõ hatású, a vesét és a csontok szerkezetét károsító nehézfém. Vulkánkitörések, kõzetmállás vagy ipari, mezõgazdasági tevékenységek, hulladékégetés, mûtrágyázás és szennyvíz révén juthat a talajba. A termõföldbõl a növények felveszik, így felhalmozódhat olyan olajos magvakban, mint a napraforgó, a lenmag és a mák. Az emberi szervezetbe fõleg az élelmiszerek vagy a dohányzás útján kerül. A fõ forrásai – mivel sokat fogyasztunk belõlük – a gabonafélék és a belõlük készült ételek.

A PCB-k (poliklórozott bifenilek) ideg- és immunrendszeri ártalmakat, pajzsmirigy-mûködési zavarokat is elõidézhetnek, befolyásolják a hormonális rendszert, rákkeltõ és magzatkárosító hatásúak. Ezek a rettegett dioxinokkal rokon, zsírokban oldódó szerves vegyületek klórtartalmú ipari hulladék szakszerûtlen égetésével, szennyvíziszappal, papíripari hulladékból, de növényvédõ szerek szennyezéseként is környezetünkbe kerülhetnek.

1970-tõl fokozatosan korlátozzák felhasználásukat, de régi kondenzátorokban, transzformátorokban, lágyítóként lakkokban, tömítésekben, mûanyagokban mindenütt elõfordulhatnak, és innen a levegõbe kerülhetnek. Ha elfogyasztjuk, felhalmozódnak az emberi zsírszövetekben is, és mivel a víz nem oldja ezeket, nem ürülnek ki a szervezetbõl. Itt komoly károsodásokat okozhatnak, és mivel lebomlási idejük nagyon hosszú, a korlátozás ellenére még nagyon sokáig mérgezik környezetünket.

Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!