Mind az orvosi szakirodalom, mind a média gyakran foglalkozik azzal, hogy a jó minõségû, egészséges étrend általában drágább, mint az egészségtelen tömegkonyha. Nagy-Britannia, Franciaország, Spanyolország és Hollandia élelmiszerárai alapján ezt többször kiszámolták. Adam M. Bernstein és munkacsoportja most az amerikai nõk élelmezési kiadásait mérte fel.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Ennek alapján a szakemberek 78 191 egészségügyben dolgozó nõ adatait hasonlították össze. A jó összehasonlíthatóság végett olyan pontrendszert alakítottak ki, mely nagyobb számokkal értékelte a táplálkozástudomány által értékesebb ennivalókat, mint a kedvezõtlenebbnek tartott ételeket.
A legegészségesebb koszton lévõk pontszáma átlagosan 59 volt: õk naponta általában 4,60 dollárt (ezer forintnyi) költöttek ennivalóra, míg a legkevésbé megfelelõen táplálkozók átlagos pontszáma 30 volt, és ezt az étkezést 3,70 dollárból állították elõ.
Az eredmény alapján úgy tûnt, hogy az egészségesebb étrend tényleg többe kerül, ám a kutatók úgy is sorrendbe állították a vizsgált személyeket, hogy mennyi pénzt hagytak ott naponta az élelmiszerboltban. Kiderült, hogy a pontszámok rendkívüli mértékben szórtak, azok a nõvérek ugyanis, akik igen egészségesen ettek, gyakran nem költöttek annyit ételre, mint az egészségtelenül evõk. A magas pontszám "nem került sokba", mert ezek a nõk kevesebb felvágottat vagy vörös húst, zsíros tejterméket vásároltak és többet vittek haza zöldségbõl, gyümölcsbõl és ez nem volt drága.
"Hal és baromfi, illetve sok zöldség, gyümölcsféle általában kedvezõ áron is beszerezhetõ és ez az egészséges étel és élet szempontjából a legjobb befektetés" - hangsúlyozta a munkacsoport vezetõje.