2024.03.29. - Auguszta

Indiai különlegesség az asztalunkon

Indiai különlegesség az asztalunkon
Az indiai konyhamûvészet egy teljesen speciális alapja a csonsz (chons), amely pár perc alatt elkészül, fûszeres intenzitása révén mégis ez az ájurvédikus ételek "lelke". Ha igazi, autentikus indiai fogásra vágysz, ki ne hagyd a csonszot!

A csonsz általában a legjobb gheebõl, vagyis tisztított vajból elkészíteni, de lehet olajból (olaszos ételeknél olívaolajból), de tulajdonképpen bármilyen más zsiradék is megfelel, amiben sütni lehet. Az eljárás lényege, hogy a fölforralt gheebe tesszük bele az étel ízeit meghatározó alapfûszereket.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Ez azért is elõnyös, mert az étel íze intenzív és markáns lesz, a fûszerek mégsem irritálják a gyomrot.

Így készítsük el:

Mikor forr a ghee, akkor elõször a szemes/egész fûszereket tesszük bele, mert ezek lassabban adják ki az ízüket (pl egészkömény, egész bors, babérlevél stb.). Aztán mikor egy árnyalattal sötétebbek lettek (ez lehet pár másodperc, de akár fél perc is), öhetnek a zöldfûszerek, más néven a nyersfûszerek (pl. chili, gyömbér (természetesen ez nem az õrölt, hanem a nyers gyömbért jelenti)).

Ezeket 20-30 másodpercig folyamatos keverés mellett pirítjuk, míg egy árnyalattal mélyebb színre váltanak, majd a legvégén következnek a porfûszerek, de ezek után már éppcsakhogy egy habzásig, vagyis pár másodpercig pirítom az egész keveréket.

Az ezt követõ mûveletek ismét csak attól függenek, hogy milyen étel készül, milyen recept alapján. Lehet, hogy ebbe teszem bele a zöldségeket, vagy a gyümölcsöt, és úgy fõzöm az ételt, de az is lehet, hogy még némi plusz zsiradék hozzá adásával ebben sütöm meg a hozzávalókat. Vagy ebbõl keverek ki egy mártást, amit csak simán ráborítok a megsült, fõtt vagy párolt, esetleg nyers összetevõkre.

Mire figyeljünk oda:

Nagyon fontos, hogy ne égessük oda! A csonsz ugyanis tényleg nagyon gyorsan, akár pillanatok alatt is elkészül, de ha már füstöl vagy megégett, akkor tönkreteheti a gasztonómiai költeményünket. Úgyhogy ha így jártunk, inkább öntsük ki az egészet és próbáljuk meg még egyszer. Ez alól kivételt képeznek a dél-indiai vagy a kashmiri konyha bizonyos specialitásai, amelyeket kifejezetten így kell elkészíteni. Ezt szerencsénkre általában külön jelzi a recept, bár nem sok fordul elõ belõle, mert ezek a különlegességek nem annyira az európai gyomornak valók.

Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!