2024.03.29. - Auguszta

Õszi gyümölcsök az asztalon

Õszi gyümölcsök az asztalon
A legtipikusabb õszi gyümölcs a szõlõ. Ilyenkor van a szüreti idõszak, amit régen - és helyenként most is - szüreti mulatságokkal, bálokkal és különféle népszokásokkal, hagyományokkal kötöttek össze.

Egyszóval nagy esemény a szõlõszedés, ám nemcsak azért, mert ez a finom gyümölcs ilyenkor kerül az asztalra, hanem elsõsorban a bortermelés miatt. Ám minden ellenkezõ híreszteléssel szemben a szõlõ gyümölcsként is nagyon egészséges, sõt a legegészségesebb gyümölcsök közé tartozik.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az ásványi anyagok közül leginkább káliumot tartalmaz, amely a szívritmus helyes mûködéséhez szükséges, a C-, E-, valamint a B-vitamin csoportjai pedig befolyásolják az immun- és az idegrendszert, valamint az anyagcserét. A szõlõ szervezetünkre való hatása függ a színétõl is, és nem is gondolnád, mennyi betegségtõl megvéd. A fehér szõlõt a tüdõ- és májbetegségekben szenvedõknek ajánlják, a piros szõlõt tüdõ-megbetegedések és asztma esetén, míg a sötét szõlõ tisztítja a szervezetet, segít a légúti gyulladásoknál és a vérszegénységnél. A szõlõben található rost segít kiválasztani a szervezetbõl a méreganyagokat. És ami szinte hihetetlen: a szõlõ teljes értékû táplálék. Ha kizárólag gabonafélét és szõlõt fogyasztasz, szervezeted mindenhez hozzájut, amire a jó teljesítõképességéhez, egészségéhez szüksége van.

Ugyancsak nagyon zamatos õszi gyümölcs a szilva is. Rengeteg szerves savat tartalmaz, elsõsorban az almasav, az A-provitamin és a B-vitamin sok benne. Alacsony nátriumtartalma miatt a szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedõknek ajánlott. Jelentõs szerepe van a köszvény és a reuma gyógyításánál, mivel tisztítja a szervezetet, megszabadít a méreganyagoktól. Serkentõ és frissítõ hatása is van, fogyasztását azonban nem szabad túlzásba vinni, mert "jóból is megárt a sok", és hasmenésed lehet tõle. A szilva aszalva is nagyon finom, és úgy még kukac sem lehet benne.

Az összes gyümölcsfajta közül a legfontosabb az alma. Már az ókorban a "gyümölcsök királynõje" nevet kapta a rengeteg jó tulajdonsága miatt. Legnagyobb elõnye az, hogy szinte minden éghajlati viszony mellett meghonosodik, és a kedvezõtlen idõjárású években is lényegesen nagyobb termést hoz, mint más gyümölcsfák. Másik fontos elõnye, hogy igen könnyû tárolni, és nagyon sokáig (sokszor még tavaszig is) eláll. Nagyon könnyen emészthetõ, sok vitamint, és festõanyagot tartalmaz. Nagy rosttartalma miatt megköti és elvezeti a szervezetbõl a nehézfémeket. Hatékony az érelmeszesedés megelõzésében és gyógyításában. És a szõlõhöz hasonlóan teljes értékû gyümölcs, kizárólag csak almán meg lehet élni elég hosszú ideig. Az alma éppúgy a legalapvetõbb a gyümölcsök között, mint a gabonanövények között a búza.

Végül, de nem utolsósorban, beszéljünk a körtérõl is. Az alma után ebbõl a gyümölcsbõl a legnagyobb a választék. Összehasonlítva vele, nagyobb a cukortartalma, nehezebben emészthetõ, ám több benne a C-vitamin. Az ásványi anyagok közül fõleg káliumot, magnéziumot, kalciumot és foszfort tartalmaz. És a körte zamatos leve nemcsak finom, hanem erõsíti az ereket, méregteleníti a szervezetet és elõsegíti az epetermelést is. A körte kiváló gyümölcs gyomorpanaszok esetén, s vízhajtó hatása miatt székrekedés ellen is.

Egyszóval az õszi gyümölcsök nemcsak finomak, hanem nagyon egészségesek is. Tehát fogyassz sokat belõlük, mert ilyenkor a szervezetednek amúgy is sok vitaminra van szüksége! Jó étvágyat hozzájuk!

Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!