Az egészséges étkezés elvileg azt jelenti, hogy kerülöd a károsnak mondott élelmiszereket, és olyan ételeket fogyasztasz, amelyek nem terhelik meg a szervezetet és elegendõ tápanyagot tartalmaznak. Csakhogy a dolog nem ennyire egyszerû, mert nem minden élelmiszer olyan egészséges, mint amilyennek elsõ ránézésre látszik.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Mûtrágyákkal és növényvédõ szerekkel
A gombaölõ és rovarirtó szerek használata ellenállóbbá teszi a növényeket, viszont mérgezõ teherként rakódnak le a szervezetünkben és a földben egyaránt. 1995-ben majdnem három milliárd kilogramm növényvédõ szert adtak el világszerte, és ez a mennyiség azóta sem csökkent. Az FDA ellenõrei (az Egyesült Államok közegészségügyi szervezete) egy vizsgálat során a bevizsgált minták kétharmadánál találtak növényvédõ szerekbõl származó maradványokat. Bebizonyosodott, hogy a rovarok és növénybetegségek ellen használt fegyver kétoldalú: az emberi szervezetben is megjelenik. Mit tehetünk ez ellen? A szakértõk szerint azzal csökkenthetjük a káros anyagok mennyiségét, hogy távol tartjuk magunkat a legfertõzöttebb zöldségektõl, gyümölcsöktõl, és helyettük azokat fogyasztjuk, amelyek kevesebb vegyszermaradványt tartalmaznak.