2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Vigyázzunk, mert nyáron könnyen romlanak az ételek

Vigyázzunk, mert nyáron könnyen romlanak az ételek
Néhány egyszerû tanáccsal segítünk elkerülni a nyár egyik kellemetlenségét, a baktériumok okozta fertõzéseket, amit ételmérgezésnek szoktak nevezni.

Több fertõzés kellemetlen, ám rövid ideig tartó betegséget okoz, de súlyos következményekkel járó megbetegedések is elõfordulnak. Nyáron gyakran a szabadban sütünk-fõzünk és étkezünk, ezért megkétszerezõdik a fertõzések elõfordulása. Szerencsére azonban némi odafigyeléssel és elõrelátással a nagyobb baj megelõzhetõ. Mindenekelõtt figyeljünk a tünetekre: hasmenés, hányás és hasgörcs.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Ha a panaszok 24 óránál tovább tartanak, sürgõsen forduljunk orvoshoz.

A leggyakoribb baktériumok

– A szalmonella fertõzést általában a nyers tojásban, húsban tejben elszaporodott baktériumok okozzák, gyakran tömeges fertõzések formájában, például esküvõkön, ahol a majonéz vagy egyes desszertek tartalmazhatnak nyers tojást.

– Az E-coli 0157 fertõzés leggyakrabban olyan helyiségekbõl indul ki, ahogy együtt kezelik a nyers és a fõtt vagy sült húst.

– A lisztéria a hideg készételeknél jellemzõen elõforduló fertõzés, mint az elõre csomagolt szendvicsek, felvágottak, lágy sajtok és vagdalt húsok. Különösen veszélyes a gyerekekre, felnõttekre és a várandós nõkre.

– A campylobacter okozza Nagy-Britanniában a legtöbb megbetegedést, az összes ételmérgezések mintegy egyharmadát. Elsõsorban a nyers csirke viszi át, fontos, hogy a szabálytalan alakú húst mindenütt alaposan átsüssük, illetve fõzzük.

Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!