A rekkenõ hõségben forrásvízzel, forró mentateával vagy hozzáadott cukor nélkül készült gyümölcslével oltsuk a szomjunkat. A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal fõigazgatója pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy kánikula idején fokozottabban kell ügyelnünk az élelmiszerek tárolására. Nagyon fontos, hogy milyen ételeket fogyasztunk hõségben. Az orvosok szerint a hideg ital inkább gyomorgörcsöt okoz, fõleg ha valaki gyorsan issza azokat.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A szakértõ szerint önmagunk hûtésére a csapvíz is kitûnõen alkalmas. Hozzátette: az ÁNTSZ fõigazgatója épp a minap javasolta, hogy a vezetékes vízbe rakjunk egy kicsi sót, mert az pótolja, amit a verejtékezéssel elveszítünk. Emellett a langyos teát ajánl a szakértõ, az ásványvizeknél pedig jobb, ha a szénsavmenteseket fogyasztjuk - jegyezte meg.
Nem olyan italokat kell inni kánikula idején, amit az ember szeret, hanem azt, mai jót tesz a szervezetnek.
Ételnek tejszín nélküli, langyosra hûtött gyümölcslevest javasol, amit szintén nem ajánlatos jéghidegen megenni. Emellett friss zöldségeket, gyümölcsöket ehetünk, amit lehetõleg nyersen fogyasszunk el. Amitõl viszont tartózkodni kell nagy melegben, az a nehéz étel - tette hozzá.
A nyers zöldségeket, gyümölcsöket és húsokat mindig zárt dobozban, a többi ételtõl elkülönítve tartsuk a hûtõben - tanácsolta Szeitzné Szabó Mária a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal fõigazgatója. Hozzátette: ha nagy a hõség, a bevásárláshoz is vigyünk magunkkal hûtõtáskát.
Bevásárlásnál arra kell különösen ügyelni, hogy a hõmérséklet emelkedésével megnõ a veszélye a baktériumok elszaporodásának. Ezért jó, ha a romlandó termékeket utoljára vásároljuk meg - mondta el a fõigazgató.
Otthon mielõbb hûtõbe kell rakni az élelmiszert, de ügyelni kell arra, hogy a nyers termékek, például a húsok, ne szennyezhessék a többi ott tárolt ételt.
A hûtõ hõfokát célszerû egy behelyezett kis hõmérõvel ellenõrizni: akkor jó a hõmérséklet, ha öt Celsius fok alatt marad - fûzte hozzá.
A fõigazgató felhívta a figyelmet arra, hogy az elöl hagyott, romlandó étel bár nem minden esetben okoz rosszullétet, ha megesszük, de ha mégis tartalmaz betegséget elõidézõ baktériumokat, annak súlyos, olykor végzetes következménye is lehet.