2024.04.18. - Andrea, Ilma

Martha Stewart Top 20 konyhai tanácsa (2/1. rész)

Martha Stewart Top 20 konyhai tanácsa (2/1. rész)
Martha Stewart a világ, és Amerika leghíresebb háziasszonyának (akinek receptkönyvei százmilliós példányban fogynak, receptjeit a világ leghíresebb szállodái készítik) 20 hasznos konyhai tanácsát egy 2 részes sorozat keretében mutatjuk be a recept.zug.hu olvasóinak.

A konyhamûvészet, a fõzés több mint egy napi rutinként elvégzett munka. Az igazi fõzés egy élmény, amelyre rá kell készülni, rá kell hangolódni és akkor megszületik a csodás eredmény, amelyet vendégeink, családtagjaink igazolhatnak. Következzen most a sorozat elsõ része, amelyben 10 hasznos konyhai tanácsot osztunk meg Önnel.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

20/1: Fõzzön úgy, mint egy király!

Mielõtt nekilátna fõzni, az alapanyagokat készítse elõ kis tálkákba, és az elkészítéskor csak a megfelelõ alapanyagokért kell nyúlni. Így karnyújtásnyira kerül miden. Fontos, hogy az étel készítésekor ne kelljen rohangálni a konyha, és a kamra között.

20/2: Természet a konyhában!

A fõzés alkalmanként, vagy egy új étel készítésekor stresszes is lehet. Ha van szabad hely, akkor növényeket ábrázoló képeket helyezzen el a konyhában, mert azok nyugtató hatással rendelkeznek.

20/3: Ízesített víz!

Vegyünk egy egyszerû üveg kancsót vízzel, amelybe tegyünk pár szál rozmaringot, és 2-3 szelet lime-ot. Ezt hagyjuk 1-2 órát állni, és egy igen különleges ízvilágú italt kapunk. Nyáron ezt le is hûthetjük.

20/4: Vétkezzünk szárnyassal!

Ha nem tudunk ellenállni a hamburgernek, akkor a húspogácsát készítsük pulykahúsból. A szárnyas húsok könnyen kiszáradnak, de ezt megtudjuk akadályozni egy kis vajjal, sajttal, amelynek zsírtartalma nem hagyja a húst szálkássá válni.

20/5: Számûzze a mûanyag mosószeres dobozokat a konyhából!

Egy modern konyhát még akkor is elcsúfít a mosogatószeres mûanyag doboz, ha az a legdrágább termék, amelyet lehet kapni. Szerezzünk be 2-3 félliteres üveget (a coca-cola üveg erre tökéletes), és ebbe öntsük a mosogatószert. Egy kis üvegben lévõ színes folyadék a konyha dísze lehet.

20/6: Egyedi vázák a konyhában!

Az elõzõ tanácsban említett üvegekbõl egyedi zomácozott vázát is tudunk készíteni. Mossuk tisztára a kiválasztott üvegeket, hagyjuk õket megszáradni, majd öntsünk bele 1-2 dl (az üveg méretétõl függõen) zománcfestéket. Az üveg száját fogjuk be, és a festéket forgassuk át úgy, hogy az üveg belsején egyenletesen eloszoljon.

20/7: Felvágottak kínálóban!

Az elõre csomagolt, vagy a húspultban vett felvágottakat mindig szedjük ki a csomagolásból, és helyezzük kínáló tálra. A tálat egy alufóliával letakarva tegyük vissza a hûtõbe. Fontos: A felvágottakat 2 napnál tovább ne tartsuk a hûtõben. Inkább vegyünk kisebb mennyiséget, de na tároljuk több napig, mert a hideg, és a szobahõmérsékletû levegõ váltakozása miatt a hús erjedni kezdhet.

20/8: Az étel nem játék! Dehogynem!

Készítsünk alap mézeskalács tésztát és nyújtsuk belõle egy írólap nagyságú formát. Ha ez megvan, akkor vízbõl és porcukorból készítsünk mázt. Ezt töltsük egy kis zacskóba és hívjuk be a gyerkõcöt a konyhába. Vágjuk ki a zacskó egyik sarkát (csak egy nagyon kicsit), és adjuk oda az ifjú mûvésznek, hogy rajzoljon a mézeskalács alapra. Ha elkészült a mû, akkor tegyük sütõbe. Ha megsült a tészta, akkor késel vágjuk 8-10 része (ekkor még nem hullik szét) és kész a süti puzzle.

20/9: A folttisztítás aranyszabálya!

Bármilyen folt keletkezik a konyhában, azonnal takarítsuk le, hiszen akkor még nem okoz kárt az anyagban, amelyre került. Sokan nem tudják, de a fa bútorok anyagában az olaj, a zsír kárt tud tenni, hiszen egy részét beszívja a bútor és a felület egy idõ után felpúposodik. Kis kitérõ: Ugye mindenki emlékszik a panel lakások tipikus konyhabútoraira? Na, ott a víz is elég volt a púposodáshoz.

20/10: Este öröm, reggel köröm!

A 9-es tanácshoz kapcsolódóan a saját munkánkat nehezítjük meg, ha az esti mosogatást reggelre hagyjuk. Hogy miért? Este öröm, reggel köröm!

Martha Stewart újabb konyhai tanácsai hamarosan a www.recept.zug.hu oldalon! Tartson velünk!





Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!