2024.03.28. - Gedeon, Johanna

A vöröshagyma

A vöröshagyma
Sok dologra jó a hagyma!

Az egyik tartozék zöldség-félénk, amelyet szinte mindennap használunk, legyen az bármely étel, leves, tészta-, vagy húsétel. A hagyomány abból alakult ki, hogy hagyma mindig minden mennyiségben volt a háznál, a legszegényebbnél is. És minél szegényebb volt a család, annál egészségesebbek voltak a gyerekek, amit részben a sok (nyers)hagyma fogyasztásnak köszönhettek.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Tápértéke:

A vöröshagyma különösen nyersen nagyon tápláló. Sok benne az ásványi só, és többek között még E vitamint is tartalmaz. Fontos megjegyezni, hogy rendkívül melegítõ hatása van, ezért lázas betegeknek ne adjuk.

Gyógyhatása:

Tápértéke megfelel a fokhagymáénak, még gyógyító hatásban is szinte megegyeznek. És mint a fokhagymából a vöröshagymából ugyancsak, ha sokat fogyasztunk gázokat okoz a belekben.

Meghûléses betegségekre:

A vöröshagymát meghûléskor próbáljuk csak külsõleg használni, mert melegítõ hatása van, ami a lázas betegnek nem lenne kellemes. Ne fogyasszon továbbá a gyomorfekélyes és a bélgyulladásban szenvedõ beteg sem, túlzott mennyiségû vöröshagymát. Ha azonban eldugult a légzõszervünk, jót tesz a szinuszoknak a vöröshagyma illatának belélegzése.

Égésre:

Ugyancsak külsõleg használjuk gyógyszerként a vöröshagymát elsõsegélyként égési sebekre. Ha megtörtént a baj, a lehetõ legrövidebb idõ alatt centrifugázzunk ki néhány vöröshagymát. A kapott lében áztassunk locsogósra egy puha ruhát, vagy gézt, és helyezzük borogatásnak az égett felületre. Ha minden jól megy, a seb nem hólyagosodik fel és nem maradnak égési hegek.

Nagyobb bélféreg kiûzése:

A fokhagyma alkalmas a kisebb bélférgek kiûzésére, a népi hagyományos gyógyításban. A vöröshagymával nagyobb bélférgeknél is sikerrel járunk. Régebben a galandférget is kiûzte a belekbõl. Akkor a gyógyszer az volt, hogy egy egész tányér összevágott hagymát kellett elfogyasztania a betegnek, lehetõleg egy ültõ helyében. A kúra jellege ma sem változott, de enyhíthetjük vöröshagyma-lével. Próbáljuk meg, fele-fele arányban vízzel hígítani. A hagymalé ugyanis nagyon erõs tisztán, könnyen lehet a fogyasztás következménye hányás. Ha nem érünk el sikert, térjünk vissza a tányér nyers hagymához.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!