2024.03.29. - Auguszta

Tudnivalók a gyrosról

Tudnivalók a gyrosról
A görög konyha remeke a Gyros. A függõlegesen forgó nyársra rátûzött hússzeletek egész nap forognak és egy nagy karddal szelik le belõle mindig azt a réteget, amely már szép pirosra sült.

A hasábburgonya alakú húscsíkoknak a négy közül az egyik oldala ropogós, a másik három pedig puha. Nyelvi összefüggés: a görög gyro, gyros forgást jelent. A hasonló égövi, de teljesen más alapokon nyugvó kultúrájú török konyha "döner kebab"-nak nevezi. Az olasz nyelvben girare jelenti ugyanezt. Mindenesetre a világban a "gyros" név terjedet el.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az eredeti gyros birkahússzeletekbõl készült - és kétségkívül ez volt az eredeti - , manapság azonban, fõleg Nyugat-Európában sertés, borjú, illetve pulykahúsból készítik. Megváltozott a hõforrás is. Eredetileg a forgó hús mellett egy vaskosárban faszénparázs volt, melyet felülrõl pótoltak, alul pedig salakoltak. Manapság már a gázfûtésû, illetve elektromos fûtésû gyros sütûk vannak divatban.

A hajdani kard szerepét is átvette már az elektromos fûrészkés, mellyel erõkifejtés nélkül lehet lenyesni a megsült rétegeket. Szóval, mindent összefoglalva: A gyros nagyon megváltozott (fõleg hátrányára), de azért nagyszerû étel.

A legnagyobb probléma, hogy a klasszikus Gyros otthon nehezen készíthetõ el.Volt ugyan egy NDK csúcstermék az "AKA Elektrik" - tól, amelyben otthon lehetett egy kb. egy kilós gyros - töltetet sütni - ez egy háztartási méretû forgónyárs volt - de a rendszerváltás során az ilyen olcsó szocialista termékek (mint a hasonlóan endéká 390 forintos mini grill is) eltûntek.

Grocceni

Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!