2024.03.29. - Auguszta

Haldiétával a szívritmuszavar kialakulása ellen

Haldiétával a szívritmuszavar kialakulása ellen
Elsõsorban a grillezett vagy sütõben elkészített ételek a legjobbak ebbõl a szempontból a tudósok szerint. Amerikai kutatók szerint a grillezett vagy sütõben elkészített tonhal és más zsíros halfajták jótékony hatást gyakorolnak a szív elektromos rendszerére, vagyis haldiéta révén megelõzhetõ az életveszélyes szívritmuszavarok kialakulása. Dr. Dariush Mozaffarian kardiológus és Harvardi Orvosegyetembeli kollégái, akik eredményeiket a Journal of the American College of Cardiology címû szaklapban publikálták, az omega-3 zsírsavakban gazdag halak fogyasztásának az EKG-ra gyakorolt hatását tanulmányozták.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az 1989-1990-ben kezdett vizsgálatban, amelynek során a szív- és érrendszeri betegségek rizikófaktorait tanulmányozták, 5096 hatvanöt évesnél idõsebb ember vett részt. Az önkénteseknek mindenekelõtt egy kérdõívet kellett kitölteniük, amelyben feltüntették, hogy milyen gyakran fogyasztanak halételeket és milyeneket, majd mindegyiküknél EKG-t is végeztek.

Mint kiderült, azoknál, akik legalább hetente egyszer grillezett vagy sütõben elkészített halat fogyasztottak, alacsonyabb pulzusszámot regisztrálták, mint azoknál, akik legfeljebb havonta egyszer iktattak halat étrendjükbe. Még jobbak voltak a mutatóik azoknak, akik hetente ötször fogyasztottak halat. Ugyanakkor az Egyesült Államokban oly népszerû halburgerek és az olajban sült halak fogyasztása semmiféle módon sem volt hatással az EKG-ra.

A kutatók feltételezése szerint a jótékony hatás a grillezett vagy sütõben elkészített tonhalban és egyéb zsíros halfajtákban lévõ omega-3 zsírsavnak köszönhetõ, amelyet nem tartalmaz az olajban sült hal.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!