2024.04.19. - Emma

Nem biztos, hogy egészségesebbek a drágább bio élelmiszerek

Nem biztos, hogy egészségesebbek a drágább bio élelmiszerek
Nem biztos, hogy egészségesebbek a drágábban beszerzett bio élelmiszerek - derül ki egy friss kutatás eredményébõl. A London School of Hygiene and Tropical Health kutatói szerint nincsen szilárd bizonyíték arra, hogy a vegyszerek, illetve a genetikailag módosított anyagok hozzáadása nélkül elõállított termékek jótékonyabb hatásúak lennének.

A vizsgálatot végzõ londoni szervezet szerint meglepõen kevés tanulmány foglalkozik a biotermékek és a hagyományos módon elõállított élelmiszerek egészségügyi szempontok alapján történõ összehasonlításával.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Ráadásul a témában végzett felmérések elsõsorban a bioélelmiszerek rövid távú hatásait figyelik, az egészségre gyakorolt hosszabb távú hatásokat nem vizsgálták. Az antioxidánsokat kutató tanulmányok többségében nem tértek ki arra, hogy ezek milyen arányban találhatók meg a bio-, illetve a hagyományos élelmiszerekben.

Az American Journal of Clinical Nutrition címû szakfolyóiratban közzétett beszámoló szerzõi 162, az utóbbi ötven évben publikált tanulmányt böngésztek át, és ezek alapján nem találtak különbséget a bio- és a hagyományos módon elõállított élelmiszerek között.

A kutatók mindössze tizenkét publikációt találtak, amelyek a bioélelmiszerek egészségre gyakorolt hosszú távú hatásait elemezték. Ezekkel viszont az volt a gond, hogy a tesztcsoport létszáma alacsony volt, és a vizsgálati idõ mindössze néhány hétig tartott.

A tanulmányok közül egy esetben találtak összefüggést a bioélelmiszerek fogyasztása és az allergiás bõrreakciók megjelenése között. A vizsgálatban 2800 - két éves kor alatti - holland kisgyermek vett részt, szüleiket idõrõl-idõre kikérdezték gyermekük étkeztetési szokásairól és arról, hogy születésüktõl kezdve mikor és milyen idõszakokban jelentkezett náluk ekcéma.

A válaszok alapján arra lehetett következtetni, hogy azok a gyerekek, akik társaiktól eltérõen kizárólag bio tejtermékeket kaptak, kevesebbszer lettek ekcémások.

Ennek a vizsgálatnak azonban az volt a hátulütõje, hogy a gyerekek tüneteirõl a szülõk nyilatkoztak, és az sem derült ki, hogy a bioélelmiszerek fogyasztása miatt voltak-e ritkábbak az allergiás tünetek.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!