A vizsgálatot végzõ londoni szervezet szerint meglepõen kevés tanulmány foglalkozik a biotermékek és a hagyományos módon elõállított élelmiszerek egészségügyi szempontok alapján történõ összehasonlításával.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Az American Journal of Clinical Nutrition címû szakfolyóiratban közzétett beszámoló szerzõi 162, az utóbbi ötven évben publikált tanulmányt böngésztek át, és ezek alapján nem találtak különbséget a bio- és a hagyományos módon elõállított élelmiszerek között.
A kutatók mindössze tizenkét publikációt találtak, amelyek a bioélelmiszerek egészségre gyakorolt hosszú távú hatásait elemezték. Ezekkel viszont az volt a gond, hogy a tesztcsoport létszáma alacsony volt, és a vizsgálati idõ mindössze néhány hétig tartott.
A tanulmányok közül egy esetben találtak összefüggést a bioélelmiszerek fogyasztása és az allergiás bõrreakciók megjelenése között. A vizsgálatban 2800 - két éves kor alatti - holland kisgyermek vett részt, szüleiket idõrõl-idõre kikérdezték gyermekük étkeztetési szokásairól és arról, hogy születésüktõl kezdve mikor és milyen idõszakokban jelentkezett náluk ekcéma.
A válaszok alapján arra lehetett következtetni, hogy azok a gyerekek, akik társaiktól eltérõen kizárólag bio tejtermékeket kaptak, kevesebbszer lettek ekcémások.
Ennek a vizsgálatnak azonban az volt a hátulütõje, hogy a gyerekek tüneteirõl a szülõk nyilatkoztak, és az sem derült ki, hogy a bioélelmiszerek fogyasztása miatt voltak-e ritkábbak az allergiás tünetek.