2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Gabonaevés a hosszú élet titka

Gabonaevés a hosszú élet titka
Azok a cukorbeteg nõk élnek a legtovább, akik a legtöbb teljes õrlésû gabonából készült ételt fogyasztják.

Az Egyesült Államokban 1976-ban kezdõdött az a hosszú távú vizsgálat, amelyben 121 700 ápolónõ adta beleegyezését ahhoz, hogy adatait személytelenül, de tudományos célra összegyûjtve fölhasználják. Meian He és munkacsoportja most 7822, felnõttkori cukorbetegségben szenvedõ ápolónõ 26 éves megfigyelésének eredményeit összegezte.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A tanulmány résztvevõi rendszeresen adtak részletes, írásos tájékoztatást életmódjukról, étkezésükrõl és azokról a gyógyszerekrõl, amelyekkel betegségüket kezelték.

A kutatók pontosan dokumentálták a vizsgálati alanyok egészségének alakulását. A cukorbetegek sorsát a többi, nem cukorbeteg kolléganõéhez hasonlították.

Étkezési szokásaik alapján öt csoportba osztották õket. A kérdõívekben szereplõ adatok szerint az elsõ csoportba azok kerültek, akik a legtöbb teljes magot vagy teljes õrlésû gabonaterméket fogyasztották. Az ápolónõk nemcsak azt írták le évtizedeken keresztül, hogy mit ettek, hanem az ételek napi mennyiségét is megadták. A vizsgálók ebbõl kiszámolták az egyes ennivalók átlagos napi fogyasztását.

Az elsõ csoportba tartozó ápolónõk átlag csaknem nyolc grammnyi, teljes gabonának megfelelõ magból készült ételt ettek, az ötödik csoport tagjai pedig napi egy grammnál kevesebbet vettek magukhoz. Azok a cukorbetegek, akik a legtöbb, nem finom lisztté õrölt gabonát fogyasztották, szív- és érrendszeri halál szempontjából 35 százalékkal kisebb kockázattal bírtak, tehát tovább élhettek, mint az ötödik csoportba tartozók.

A munkacsoport elõzõ vizsgálata arra utalt, hogy a gabonafélék héjának alkotórészeiben vannak azok a molekulák, amelyek gátolják az érelmeszesedés lényegét jelentõ lassú gyulladásos folyamatot. A most közölt eredmények is megerõsítették ezt a fontos, további tanulmányokat igénylõ fölismerést.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!