A fõzés egyik alapja a különbözõ ételek sûrítési módszereinek elsajátítása.
Ételeink sûrítésére többféle módszer is alkalmazhatunk: habarást, rántást, tojássárgájával való sûrítést, beforralást, liszt nélküli sûrítést vagy staubolást.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Habarás: a rántás után a második legkedveltebb sûrítési módszer. Két változatát, az egyszerû- és a finom habarást alkalmazzuk. Ez alapvetõen csak sûrít. Lényege, hogy a tejfölt, aludttejet, kefirt, joghurtot vagy tejszínt a liszttel simára kavarjuk, majd tejjel vagy vízzel simára keverjük, végül felengedjük vele a levest. A rántással ellentétben jóval egészségesebb, ezért a diétázók elõszeretettel alkalmazzák.
Staubolás: más néven behintés vagy lisztszórás, nem más mint az étel liszttel való sûrítése. Többnyire a korai fõzelékfélék sûrítéséhez alkalmazzuk. Az ételt zsiradékban megpirítjuk, vagy a párolást követõen meghintjük liszttel, megkeverjük, majd néhány perces pirítást követõen felöntjük a szükséges alaplével, végül még néhány percig összeforraljuk.
Beforralás: lényege, hogy a felesleges vízmennyiség-, folyadék jelentõs részét elforraljuk vagyis elpárologtassuk. Alaplevek, mártások és párolt húsfélék sûrítése során alkalmazzuk.
Legírozás: vagyis tojássárgájával való sûrítés, a habaráshoz hasonló mûvelet azzal a különbséggel, hogy a liszt helyett tojássárgáját használunk. Leginkább mártások és (krém)levesek sûrítéséhez használjuk. A langyos tejet a tojások sárgájával simára kavarjuk, majd ráöntjük a langyosra hûlt ételre, elkavarjuk, végül együtt gyöngyözésig felmelegítjük. Az étel soha ne legyen forró és soha ne forraljuk fel, mivel a meleg hatására a tojás összeugrik. Maga a lengírozás az a folyamat, amikor a tejszínt a tojások sárgájával elkeverjük.
Liszt nélküli sûrítés: ritkábban alkalmazott módszer, leginkább zöldségféléknél használják. A már megpárolt, megfõtt zöldségbõl kiveszünk egy keveset, pépessé törjük, majd ezzel az alappal besûrítjük az ételt.
Manapság már készen kapható ételsûrítõt is vásárolhatunk, ezek praktikusak ugyan, de nem helyettesítik a fentiekben felsorolt sûrítési eljárások egyikét sem.