2024.03.29. - Auguszta

Kórokozók, amelyeket kötelezõen megeszünk

Kórokozók, amelyeket kötelezõen megeszünk
A szalmonella mellett a gyors egymásutánban Ausztriában és idehaza is feltûnt listeria az egyik leggyakoribb, akár halált okozó ételbacilus.

„Aki vett ilyen terméket, és még nem fogyasztotta el, azonnal dobja ki. Ha már evett belõle, menjen orvoshoz, mert a lappangási idõ 70 napig is eltarthat, és aztán már nem fogja tudni, mitõl lett agyhártyagyulladása” – riogatott az utóbbi napokban számos magyarországi elektronikus postafiókban landolt levél.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Ez a levél az egyik hazai élelmiszerboltláncban forgalmazott, listeria baktériummal erõsen fertõzött felvágottakra hívta fel a figyelmet. Bár az e-röpirat nem mellõzte a világhálón rendszeresen keringõ álhírek stílusjegyeit, a veszély ezúttal valós volt. A Real közérthálózat prominensei április derekán sajtóközleményben adták vásárlóik tudtára, hogy a náluk kapható vákuumfóliás felvágottak két fajtája is listeria baktériummal szennyezett.

A szóban forgó bacilus közel sem fertõz olyan könnyen, mint azt a kéretlen levél címzettjei gondolhatták. A kórokozót antibiotikummal ki is lehet irtani. Ám ha az arra fogékonyak – krónikus betegek, várandósak, idõsek – szervezetében szaporodásnak indul, az esetek negyedében-harmadában tüdõ-, agyvelõ- vagy agyhártyagyulladást okoz. Fertõzõképessége viszont nem túl nagy, a súlyos betegség kialakulásához több tízezer baktérium szükséges. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a listeria az élelmiszereken nem okoz látható elváltozást. Ráadásul e baktérium extrém körülmények között, például a hûtõszekrényben lévõ ételekben is képes szaporodni.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!