„Aki vett ilyen terméket, és még nem fogyasztotta el, azonnal dobja ki. Ha már evett belõle, menjen orvoshoz, mert a lappangási idõ 70 napig is eltarthat, és aztán már nem fogja tudni, mitõl lett agyhártyagyulladása” – riogatott az utóbbi napokban számos magyarországi elektronikus postafiókban landolt levél.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A szóban forgó bacilus közel sem fertõz olyan könnyen, mint azt a kéretlen levél címzettjei gondolhatták. A kórokozót antibiotikummal ki is lehet irtani. Ám ha az arra fogékonyak – krónikus betegek, várandósak, idõsek – szervezetében szaporodásnak indul, az esetek negyedében-harmadában tüdõ-, agyvelõ- vagy agyhártyagyulladást okoz. Fertõzõképessége viszont nem túl nagy, a súlyos betegség kialakulásához több tízezer baktérium szükséges. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a listeria az élelmiszereken nem okoz látható elváltozást. Ráadásul e baktérium extrém körülmények között, például a hûtõszekrényben lévõ ételekben is képes szaporodni.