"Koppenhága többé nem a gasztronómiai földalatti utolsó állomása" - méltatta a teljesítményt a brit Restaurant Magazine, amely évente felállítja a világ ötven legjobb éttermének rangsorát. A lap Londonban tette közzé a 806 séf, vendéglõs, szakújságíró és élelmiszer szakértõ alkotta testület szavazása nyomán született legújabb listát.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A Noma újszerû skandináv konyhát kínál vendégeinek. Az elBulliból átigazolt 32 éves séf, René Redzepi többek között pézsmatulokkal, füstölt velõvel, fogassal, éretlen fekete bodzával, szárított kagylóval és vízitormával kápráztatja el az ínyenc közönséget.
A kikötõi raktárból átalakított étterem persze nem a semmibõl került elõ, tavaly már a harmadik helyet foglalta el a rangsorban.
Az elBulli a második, a brit The Fat Duck (Kövér Kacsa) pedig a harmadik dobogóra állhatott az idén. Séfjeik, Ferran Adria (elBulli) és Heston Blumenthal (Kövér Kacsa) a molekuláris gasztronómia úttörõiként vívtak ki maguknak elismerést. A tudomány eszközeivel fejlesztenek ki új technikákat fogásaik megkomponálására. Többek között folyékony nitrogént, centrifugát, precíziós mûszereket használnak forró zselék, grillezett gyümölcsök és olyan újdonságok elõállítására, mint a sárgadinnye kaviár.
Adria januárban bejelentette, hogy jövõre két évre bezárja a boltot, mert szeretné megírni szakácskönyvét azokból az ételkülönlegességekbõl, amelyek konyháját világhírû gasztronómiai mûhellyé tették. A Restaurant Magazine érdemei elismeréséül az idén alapított Az évized séfje címet adományozta neki.
A legjobb tíz étterem között négy spanyol szerepel a listán. Ázsia legjobbja a 24. helyre került Les Creations de Narisawa japán étterem. Az ötvenbe bekerült még két ausztrál vendéglõ - mindkettõ Sydneybõl - és a kilencéves múltra visszatekintõ ranglista történetében elõször egy mexikóvárosi is.