Ám mielõtt tárcsáznánk a helyi pizzériát, nem szabad elfelejtenünk, hogy a pizza sok kalóriát, sót és telített zsírokat tartalmaz - figyelmeztet Nicola O'Connor, a brit rákkutató-központ munkatársa. A szakértõ szerint ehetünk pizzát, de legyen rajta több zöldség vagy gyümölcs.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Néhány szakember kétségbe vonja, hogy a pizza fogyasztása a magyarázat azokra az esetekre, melyek során nem alakul ki daganatos megbetegedés. Szerintük a többi étel, azonkívül az étkezési szokások játszhatnak szerepet ebben.
A kutatók 3300 száj-, nyelõcsõ-, torok- valamint vastagbél-rákban szenvedõ beteg pizza fogyasztását hasonlította össze 5000 rákmentes emberével. Az eredmények szerint, akiknek hetente legalább egyszer pizza van az ebédlõasztalán, kisebb az esélyük a rák kialakulására. Dr. Silvano Gallus kutatásvezetõ leszögezte: "Tudjuk, hogy a paradicsomszósz megvéd a legtöbb daganat kialakulásától, de nem tartjuk valószínûnek, hogy a pizza a legkielégítõbb táplálék a szervezet számára." Nicola O'Connor szerint az eredmények megerõsítik azt a tényt, amit már eddig is tudtunk a mediterrán étrendrõl és annak daganat-megelõzõ hatásáról.
Likopén
A likopén olyan antioxidáns, amely meggátolja a szöveteket károsító úgynevezett szabadgyökök képzõdését, de jóval hatásosabb a C-vitaminnál. Természetes pigment, amely a paradicsom szép piros színét adja.
Carlo La Vecchia, milánói epidemiológus arra figyelmeztette a pizzaimádókat, hogy a kutatási eredményeket ne tekintsék felhatalmazásnak az étel iránt érzett elfogultságukra vonatkozóan. "Semmi bizonyíték, hogy egyedül a pizza okolható az eredményekért."
Az AFP-nek nyilatkozva elmondta: "A pizza nem más, mint életstílus és étkezési szokás, más szóval a mediterrán étrend olasz változata." A mediterrán étrend olívaolajban, növényi rostokban, zöldségekben, gyümölcsökben gazdag, frissen készült ételeket jelent, beleértve a nem fagyasztott, saját gyártású pizzát is.