2024.03.29. - Auguszta

Mi is az a turbolya

Mi is az a turbolya
A turbolya (Anthryscus cerefolium H.) illata kissé az ánizsra emlékeztet, édeskés ízû növény, már a rómaiak is használták. Értékét és érdekes aromáját újabban ismét kezdik felfedezni. Elvadulva akácosokban, cserjésekben, kerítések mentén is megtalálható. A turbolya illó olajat, glikozidát, keserû anyagot tartalmaz. A zöldségleves, húsleves, és a báránysült ízletes fûszere. Kora tavasszal megjelenõ zsenge hajtásaiból salátát lehet készíteni.

Teája vese, hólyag, légzõszervi és emésztõszervi megbetegedések esetében nagyon hasznos.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Turbolyaleves

Két marék turbolyát csipegessünk le a száráról, vegyünk hozzá 6-8 sóskalevet és ½ kg levescsonttal, sóval, 2 liter vízzel, és lassan forralva másfél óráig fõzzük. Aranysárga rántást készítünk, késhegynyi paprikával törött borssal ízesítjük és rászûrjük a levest. A levesestálba 1 tojás sárgájával elhabart 1 dl tejfölt teszünk és arra szedjük a levest. Pirított zsemlekockával tálaljuk.

Vértisztító teakeverék

1-1 csomag turbolyafû, diólevél, tarackgyökér, édes kömény, bengekéreg keverékébõl 1 evõkanállal veszünk 3 dl vízhez. Pár perc forralással fõzetet készítünk, amelyet este lefekvés elõtt megisszuk.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!