Amerikai kutatók a Human Reproduction címû szakfolyóirat kedden megjelent számában tették közzé tanulmányukat, amely azt mutatja, nem annyira az elfogyasztott zsiradék mennyisége, mint inkább típusa befolyásolja az endometriózis kockázatát.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A bostoni Harvard Egyetem orvosi fakultásának kutatói egy 70 ezer amerikai ápolónõ részvételével végzett, 12 éven át tartó követéses vizsgálat adatait elemezték abból a szempontból, hogy kiknél jelentkezett endometriózis, illetve az elváltozás kifejlõdésének milyen összefüggése lehet a táplálkozással.
Megállapították, hogy a legtöbb esszenciális omega-3 zsírsavat fogyasztó nõk körében 22 százalékkal kisebb eséllyel fordult elõ endometriózis azokhoz képest, akiknek étrendjében a legkevesebb volt ebbõl a telítetlen zsírsavból, melyet a szervezetünk maga nem képes elõállítani. A legtöbb transzzsírsavat fogyasztó nõk között pedig 48 százalékkal bizonyult nagyobbnak az endometriózis kialakulásának kockázata, mint a skála másik szélén lévõ nõk körében.
A transzzsírsavakat úgy állítják elõ, hogy a folyékony zsírsavakat hidrogénezéssel telítik, így keményítik vajhoz, állati zsírhoz hasonló állagúvá. Ilyen például a margarin, de a felmérésben ezen kívül gyakran a sós kekszekbõl (crackers) vagy az éttermi, zsírban kisült ételekbõl származott az elfogyasztott transzzsírsav.
Stacey Missmer kutatásvezetõ szerint az endometriózis kockázatának emelkedését vélhetõen a transzzsírsavak által kiváltott krónikus gyulladás okozza.