2024.04.19. - Emma

Egészséges koszt lassítja az érelmeszesedést

Egészséges koszt lassítja az érelmeszesedést
A kevés zsírt vagy szénhidrátot tartalmazó étrend, illetve a sokat emlegetett mediterrán diéta egyaránt csökkenti a nyaki erek meszesedését, a testsúlyt és a vérnyomást. A biztató eredményeket a Circulation legújabb száma közölte. A jól összeállított, a testméretnek és a napi tevékenységnek megfelelõ kalóriát tartalmazó ételsorról a diéta és az orvostudomány szakértõi régóta mondják, hogy egészséges. Az új diagnosztikus módszerek azonban arra is alkalmasak, hogy ezt ne csak évtizedek múlva, a vizsgálati alanyok hosszú életével bizonyítsák, hanem rövid idõ alatt, korszerû mérésekkel is igazolni lehessen.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az agyszövethez vért szállító nyaki ütõerek ultrahangot kibocsátó mûszerek segítségével kitûnõen vizsgálhatók. Az ütõerek egyes rétegeinek vastagságát, a bennük esetleg kialakuló, érszûkítõ folyamatot a technika láthatóvá, mérhetõvé teszi. Iris Shai és munkatársai ezt a világszerte alkalmazott eljárást még egy újabb, ritkábban használt, háromdimenziós módszerrel is kiegészítették.

A vizsgálatban résztvevõk egyik csoportja kevés szénhidrátot tartalmazó étrenden élt két éven keresztül, a másik csoportban lévõk zsírban szegény kosztot fogyasztottak, a harmadik csoportba soroltak mediterrán étrenden voltak, amelyben sok a zöldség, a gyümölcs és a hal, az ételek pedig olívaolajjal készülnek.

A 140 vizsgálati alany 45-65 éves volt, túlsúlyos vagy kifejezetten kövér, esetleg cukorbeteg. A nyaki erek falának vastagságát, illetve térfogatát a kétféle ultrahangos eljárással a megfigyelés kezdete elõtt, illetve a vizsgálat végén, két esztendei diétázás után is megmérték. A vizsgált személyek gondos étrendi naplót vezettek.

A kutatók már korábban közölték, hogy a háromféle diéta egyformán alkalmasnak bizonyult a testsúly csökkentésére. A most megjelenõ dolgozatban kifejezetten a nyaki erek ultrahang segítségével mért változását ismertették. Az érfal térfogata a két évig tartó, jól megtervezett diéta hatására 4,9 százalékkal lett kisebb, ami statisztikai számítás szerint igen jelentõs változást jelent. Az érfal rétegeinek aránya is javult. Ezek a változások a testsúly csökkenésével is párhuzamosan haladtak.

A kedvezõ változások a vérnyomás csökkenésével mutatták a legszorosabb összefüggést. A kutatók szerint az alacsonyabb vérnyomás az egészséges étkezés egyik legfontosabb eredménye.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!