2024.04.19. - Emma

Az idei nyár slágere: a jegeskávé

Az idei nyár slágere: a jegeskávé
Mi kell hozzá? Jó erõs szemeskávé, valamilyen fagylalt és sok-sok igazi tejszínhab! Meg egy kis szabadidõ... A kávé ismét slágercikk lett a magyar vendéglátásban - de másképp mint hajdanán, a presszók fénykorában. Az idén a jeges kávék, kávés "long drinkek" és koktélok a legdivatosabbak, miközben a jó erõs fekete híveinek száma nõ. Az alkoholos kávés koktélok közül az idén is a krémlikõrös és a Cointreau-val megbolondított fajták vezetnek. Néhol - nosztalgiaként - a rum is felbukkan.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A sláger kétségkívül a jegeskávé, amelynél azonban óriási minõségi különbségek tapasztalhatók.

A fagylalt ilyenkor nem maradhat el, de nem mindegy, hogy milyen állagú és ízû. Legyen érezhetõen fagylalt jellegû, tehát hideg - ezért gyors munkára van szükség a felszolgálásnál.

A fagylalt többnyire vanília, de a dió sokkal izgalmasabb zamatot ad. A capuccinós, kávés vagy marcipános-csokis gombóc sem tesz rosszat egy jeges kávés költeménynek.

A tejszínhabnak valódinak kell lennie, és nem afféle kinyomós, spray-es, "borotvahabos" készítménynek. A kávé pedig készüljön jó erõs szemeskávéból, ne pedig neszkávéból - vallják az illetékesek. Az sem árt, ha a tejszínhab tetején egy-két szem kávészem alakú csoki csücsül. A szívószál praktikus, de szebb a hosszú, vékony kanál.

Az erõs, igazi olasz kávék iránt megint megnõtt az igény, azzal párhuzamosan, hogy egyre erõsebb a versenyhelyzet az olasz és más nemzetiségû kávés beszállítók között, akik készségesen küldik a reklámeszközként funkcionáló vastag falú csészéket és tányérkákat, emblémás csokikat is a tálaláshoz.

A kávé sehol nem mellékes árucikk. "Ha nyitáskor napi száz adag kávét forgalmaznak" - olvasható egy szakmai magazinban - "és abból harmincat nyereségvágyból az alkalmazott nem megfelelõen készít el, akkor abból a száz vendégbõl holnap már csak hetven fog betérni".

A jobb éttermekben is érdemes tehát széles választékú, különleges ízesítésû, tálalású kávét forgalmazni, mert a vendég hálás érte és rendel belõle.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!