2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Zsíros ételek

Zsíros ételek
Chipsek, csokitorta, vagy egy böcsöletes szelet zsírosdeszka hagymával?

Összefut a szánkban a nyál, ha csak rájuk gondolunk. Ausztrál kutatók azt állítják, megtalálták az okát: a zsír, ha nem is a hetedik világcsodája, de lehetséges, hogy a hatodik alapíz. Kisiskolás korunk óta tudjuk, hogy nyelvünk öt alapízt tud érzékelni, az édest, a sóst, a savanyút, a keserût és a nátrium-glutamát ízét, vagyis az umamit.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az ízvadászok harminc alanyon vizsgálták az ízérzékelést különféle zsírsavak egyébként íztelen oldatával, és arra az eredményre jutottak, hogy az összes önkéntes meg tudta határozni az ízt, bár egyeseknek magasabb koncentrációra volt szüksége a többieknél.

A vizsgálatokból az is kiderült, hogy a zsír ízérzékelésének képessége a testsúllyal áll összefüggésben. Ez az eredmény az elhízás visszaszorításában is komoly szerephez juthat.

- Kiderült, hogy azok az emberek, akik érzékenyek voltak a zsírra, tehát akik már az alacsony koncentrációt is érzékelték, valójában kevesebb zsírt fogyasztanak, mint azok, akik nem érzékenyek a zsírra - nyilatkozta Keast. - Arra is fény derült, hogy nekik alacsonyabb a testtömeg-indexük - folytatta a tudós.

Mivel a zsírok könnyedén elérhetõk, és fogyasztásuk elterjedt, lehetõvé vált, hogy az emberek érzéketlenné váltak a zsír ízére, ezért egyesek fogékonyabbak lettek a kalóriadús élelmiszerek túlzott fogyasztására.

A British Journal of Nutrition szakfolyóiratban közzétett eredmények egyelõre nem osztályozzák a zsírt egyértelmûen alapízként, de Keast szerint egyre több és erõteljesebb bizonyítékok mutatnak ebbe az irányba.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!