Összefut a szánkban a nyál, ha csak rájuk gondolunk. Ausztrál kutatók azt állítják, megtalálták az okát: a zsír, ha nem is a hetedik világcsodája, de lehetséges, hogy a hatodik alapíz. Kisiskolás korunk óta tudjuk, hogy nyelvünk öt alapízt tud érzékelni, az édest, a sóst, a savanyút, a keserût és a nátrium-glutamát ízét, vagyis az umamit.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A vizsgálatokból az is kiderült, hogy a zsír ízérzékelésének képessége a testsúllyal áll összefüggésben. Ez az eredmény az elhízás visszaszorításában is komoly szerephez juthat.
- Kiderült, hogy azok az emberek, akik érzékenyek voltak a zsírra, tehát akik már az alacsony koncentrációt is érzékelték, valójában kevesebb zsírt fogyasztanak, mint azok, akik nem érzékenyek a zsírra - nyilatkozta Keast. - Arra is fény derült, hogy nekik alacsonyabb a testtömeg-indexük - folytatta a tudós.
Mivel a zsírok könnyedén elérhetõk, és fogyasztásuk elterjedt, lehetõvé vált, hogy az emberek érzéketlenné váltak a zsír ízére, ezért egyesek fogékonyabbak lettek a kalóriadús élelmiszerek túlzott fogyasztására.
A British Journal of Nutrition szakfolyóiratban közzétett eredmények egyelõre nem osztályozzák a zsírt egyértelmûen alapízként, de Keast szerint egyre több és erõteljesebb bizonyítékok mutatnak ebbe az irányba.