2024.04.19. - Emma

A pezsgõ nõies és nem hízlal

A pezsgõ nõies és nem hízlal
A francia nõk is egyre jobban kedvelik a rosé pezsgõt. A pezsgõfogyasztás mindenütt megnõtt, ahol felbukkant A francia nõk nem híznak el címû kötet - a szerzõ ugyanis a világ egyik leghíresebb francia pezsgõjének amerikai forgalmazója. A magyar könyvpiacon is nagy sikert aratott a vékony kis kötet, amelynek Mireille Guilliano a szerzõje. Eszerint mindent lehet enni - sajtot, csokoládét, libamájat - csak éppen mértékkel, és az sem mindegy persze, hogy mikor. No meg arról, hogy mindenhez kiváló egy pohár jó minõségû pezsgõ.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A világ nagy pezsgõházai - amint azt az egyik népszerû magyar szakmai magazin megállapítja - elsõsorban és hagyományosan maszkulin jellegû borokból - a chardonnay és a pinot noir felhasználásával - készítenek pezsgõt.

Pezsgõt lehet készíteni csak pinot noirból is, ha a levet és a szõlõ héját nem sokkal a préselés után szétválasztják, így ugyanis az ital fehér marad. Lehet pezsgõt csinálni fehérszõlõbõl, és persze rafinált cuvée-kbõl is, azaz különféle szõlõfajták és borok keverékébõl.

A nõk egyre inkább kedvelik francia honban is a rozé pezsgõt. Újabban a Lady Rose nevû, csúcsminõségû szõlõkbõl készült, szép lazacrózsaszín, elegáns nedû a kedvenc.

A házasítás, azaz a cuvée krémjének a 100 százalékban chardonnay szõlõbõl készült Amour de Deutz nevû pezsgõt tekintik, amelynek aromája a szakírók szerint fehér virágokra emlékeztet.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!