2024.03.29. - Auguszta

Ázsia és a tészta

Ázsia és a tészta
Ázsiában négy fõ alapanyagból gyártanak kifõzni való tésztát, sokszor még ma is kézi módszerekkel.

Délkelet-Ázsiában fõként rizsbõl és mungóbabból, Japánban hajdinából, Kínában pedig ehhez járul a mienkhez hasonló búzalisztbõl készült tojásos tészta. A rizsliszt-tészta áttetszõ, fõzéskor egészen kifehéredik. Különbözõ szélességû metélt formájában, illetve nagyobb négyszög alakra vágva kapható. Ez utóbbit töltött tésztatáskákhoz használják. A rizslisztbõl készült tésztát elõször meleg vízzel kell felönteni, majd ha megpuhult, 2-3 percig fõzni.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A keleti konyha egyik kedvencét, az üvegtésztát mungóbab keményítõjébõl készítik. A rizsliszt-tésztához hasonlóan fõzés elõtt meleg vízben kell puhítani, és a fõzési idõ itt is rövid. Fõzés nélkül, száraz állapotban bõ olajban süthetõ, ekkor felpuffad és ropogóssá válik. Ezt a módszert követik, ha salátába használják.

A búzalisztbõl készült kínai tésztákat Európában tojásos tésztának hívják, ezzel különböztetik meg az olasz típusú, tojás nélkül, durumlisztbõl készült tésztáktól. A kínai tésztákat kis csomagokban, többnyire hajtogatott vagy fodros, préselt állapotban árulják.
Japánban hajdinából és búzából gyártanak egyenes, hosszú metéltet. Alakjuk azonos, a fehér színû (somen) készül búzából, a barna (soba) hajdinából, a zöldet algával ízesítik. Nem szokták teljesen puhára fõzni.

Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!